Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Kiengedték a Synergon volt vezérigazgatóját

2002.01.29. 09:34
A bíróság megszüntette a Synergon Informatika Rt. volt vezérigazgatója, Szalóczy Zsolt 2000. október óta tartó előzetes letartóztatását, és elrendelte a gyanúsított házi őrizetét. Szalóczy az ügyben nem kívánt nyilatkozni a Napi Gazdaságnak. A nyomozó hatóság egyetért a bírósági döntéssel, véleményük szerint a volt vezérigazgató letartóztatásának megszüntetése már nem veszélyezteti a nyomozás sikerét.
Szalóczy Zsolt a Napi Gazdaság lapunk megkeresésére közölte: természetesen "van véleménye" az elmúlt időszakról és az ellene folyó eljárásról, ám jelenleg az ügyben nem kíván nyilatkozni. A volt vezérigazgató jogi képviselője, Kollár Károly sem kívánta kommentálni hírt.

Az APEH szóvivője, Burillák Attila közölte: a nyomozás az adócsalás alapos gyanúja miatt változatlanul folyik. A rendelkezésre álló személyi és tárgyi bizonyítékok azonban nem indokolták az előzetes letartóztatás fenntartását; ezért egyetértenek a bírósági döntéssel.

900 millió forint értékű befogadott számla

Mint korábban is nyilatkozta, az adónyomozók egy büntetőeljárás során olyan, lopott, illetve hamisított személyi igazolványokkal alapított cégeket derítettek fel, amelyek több mint kétmilliárd forint értékben bocsátottak ki fiktív számlákat.

Kiderült az is, hogy az egyik legnagyobb számlabefogadó cég, mintegy 900 millió forint értékben, a Synergon Informatika Rt. volt - tette hozzá.

A védelem szerint tényleges teljesítés áll a számlák mögött

A védelem az eljárás során azt hangsúlyozta, hogy a gyanúsítottak és a tanúk minden nyilatkozata megerősíti, tényleges teljesítés áll a befogadott számlák mögött. Az pedig életszerűtlen, hogy a Synergon-részvénytulajdonos Szalóczy fiktív számlákkal akarta növelni a kiadásokat, csökkenteni a nyereséget, s így értékpapírjai értékét.