Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Hűtlen kezelés gyanújával nyomoznak a Synergon-ügyben

2007.04.05. 15:49
Hűtlen kezelés gyanújával folytat eljárást a rendőrség a Synergon új tulajdonosainak feljelentése nyomán egy három évvel ezelőtti ügylet miatt. Az informatikai cégcsoport 2004-ben térítésmentesen mondott le arról, hogy a székháza felújítására költött milliárdos beruházását lelakja. Az ügyről elsőként, még a nyomozós előtt, a Figyelő számolt be.

Bár január óta új menedzsment irányítja a Synergon Informatikai Rt.-t, a cég vezetői kénytelenek az előző menedzsment vitás ügyeivel is foglalkozni – írta januári első számában a Figyelő gazdasági hetilap. A Synergonnak tavaly óta van két új tulajdonosa, a Bokorovics Balázs fémjelezte Pannonplast Nyrt., illetve az Albrecht Ottó tulajdonában álló Cashline Befektetési Holding Zrt. Információink szerint a cég új vezetői belépésükkor deklarálták, hogy nem kívánnak a múlttal foglalkozni, ugyanakkor a társaság jövőjére is kiható ügyeket nem hagyhatták figyelmen kívül.

Kétes ügyek

A társaság új vezetése a cég átvilágítása során több kétes ügyletre bukkant, amiért büntetőfeljelentéseket is tettek. Az egyik ilyen ügyben, amely a Synergon újpesti székházával van kapcsolatban, a rendőrség már nyomozást is indított hűtlen kezelés gyanújával. A BRFK gazdaságvédelmi osztálya egyelőre ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, közölte a BRFK sajtóügyelete. A rendőrség egyéb részletet nem kívánt közölni a nyomozás érdekeire hivatkozva, az ügy megismeréséhez azonban elegendő idézni a Figyelőben megjelenteket.

A lapnak Albrecht Ottó elmondta, amikor a befektetése mellett döntött, fogalma sem volt arról, hogy a cégcsoport újpesti irodaháza nincs a Synergon tulajdonában. Az átvilágítás során kiderült, hogy a cég még 1997-ben kötött 25 éves bérleti szerződést egy céggel irodabérlésre. Ezután a társaság egymilliárd, más források szerint 1,2 milliárd forintot fordított leendő székhelyének felújítására. A cég ezután jelzálogjogot kapott az ingatlanra, illetve megegyezett a bérbe adóval arról is, hogy 2008-ig borsos bérleti díjat fizet, utána viszont lelakhatja a felújítás tetemes költségeit.

Ellenszolgáltatás nélkül

A Synergon vezetői a bérbe adóval 2004-ben úgy módosították a szerződést, hogy abból kikerült a beruházott összeg lelakásának lehetősége, ráadásul a milliárdos jogról ellenszolgáltatás nélkül mondott le a Synergon.

Albrechték még tavaly tárgyalást kezdeményeztek a szerződés módosításáról az irodaház bérbe adójával, aki a gazdasági hetilap szerint fizikus végzettségű (aki nem azonos a hasonló végzettségű korábbi vezérigazgató, Czakó Ferenccel, igaz ez nem jelenti azt, hogy nem is ismerik egymást), de az illető elzárkózott a megállapodás módosításától. A fő tulajdonosok ezek után fordultak a hatóságokhoz, amelyek az egyik vitatott ügyben már el is rendelték a nyomozást. A Synergon polgári pert is indít, a bérbeadó társaság által elismert 691 millió forintot szeretné megkapni, ami 2004-es jelenértéken nagyjábó 1, 460 millió forintra rúg

Fejlesztés

A cégcsoport feljelentést fontolgat egy egészségügyi szoftver ügyében is. A Synergon ugyanis egy ilyen szoftver elkészítését rábízta a Datex Kft.-re, amelynek két fő tulajdonosa a cég hetven százaléka erejéig – a Figyelő szerint – Czakó Ferenc korábbi vezérigazgató, későbbi igazgatósági tag, illetve Szalóczy Zsolt volt igazgatósági tag. A 460 milliós költséget a Synergon fizette, a jogokat ugyanakkor a két társaság közösen birtokolta.

A Synergon egy korábbi igazgatósági ülésén azt is kifogásolták az új vezetők, hogy Szalóczy – aki adócsalás miatt több évig volt börtönben – 55 milliós adóhatósági bírságát is a cégcsoport finanszírozta. A feljelentést már ebben az ügyben is megtették, a rendőrség azonban még nem rendelt el nyomozást.

Czakó áll a vizsgálatok elé

Kerestük az ügy egyik kulcsfiguráját, Czakó Ferencet is, ám nem sikerült elérnünk. Megszólaltatta ugyanakkor a Figyelő. A lap csütörtökön megjelent számában közölte: "Kategorikusan cáfolom, hogy kárt okoztam volna". Czakó a lapnak azt mondta, az új tulajdonosok felesleges bizonytalanságot keltenek a Synergon körül azzal, hogy folyamatosan a múltat firtatják, ahelyett, hogy előretekintenének. A volt elnök a székházügy részleteit firtató kérdésüt azzal hárította el, hogy egy nagyon bonyolult szerződésről van szó, amelynek egyes kiragadott elemei önmagukban nem értelmezhetők. Azt viszont elmondta, hogy áll a vizsgálatok elébe, mivel minden döntésével a társaság érdekeit szolgálta.