Huba
17 °C
33 °C

Áprilistól másképp lehet majd szabadságra menni

2007.02.09. 07:25
Ma tárgyalja újra az Országos Érdekegyeztető Tanács a szabadságok kiadására vonatkozó jogszabályok módosítását. A Világgazdaság úgy értesült: a munkaadói oldal jó néhány javaslatot terjeszt a kormány és a szakszervezeti oldal elé.

A feleknek muszáj hamar dűlőre jutniuk, mivel alkotmánybírósági (Ab) határozat kötelezi a kormányt arra, hogy április elsejéig változtasson a jelenlegi szabályzáson. Az MSZOSZ 1998-ban fordult az Ab-hez, alkotmányellenesnek ítélve, hogy az egy adott évre vonatkozó szabadság felhasználása a következő év június 30-ig lehetséges. Az Alkotmánybíróság jogosnak ítélte a felvetést.

Most a munkaadók azt javasolják, maradjon a fél évre kitolt felhasználhatósági idő, ám ne a teljes szabadság legyen átvihető, csak annak bizonyos része. Hogy pontosan hány százaléka, kérdéses, hisz nem mindegy, hogy az alapszabadság vagy a teljes pihenőidő tekintetében határozzák meg az arányokat.

Magyarországon az alapszabadság húsz nap, az életkor előrehaladtával nő, maximuma harminc nap. Ezen kívül pótszabadság is megilleti a dolgozókat, például a fiatalkorúakat, a vakokat, a gyermeket nevelőket. A pótpihenőnapok száma 2-7 nap között van egy évben. Az alap- és a pótszabadság együtt akár 37 nap is lehet.

A féléves időtartam indokolt, hisz a dolgozónak és a foglalkoztatónak sem jó, ha ennél rövidebb idő alatt "muszájból" kell szabadságra engedni a dolgozót, ám ha hat hónap van erre, akkor alkalmazkodni lehet a dolgozó igényeihez, munkaadóként pedig még a nyári szabadságolások előtt teljesíteni lehet a törvényi kötelezettséget - érvelt a lapnak Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára, a munkaadói oldal szóvivője hozzátette: tiszteletben tartják az Ab döntését, olyan megállapodásra törekednek, amely a dolgozók és a foglalkoztatók érdekeit is figyelembe veszi.

A munkaadói oldal másik javaslata az lesz: ha igazolható, hogy dolgozói kérésre történik, legyen kifizethető a fel nem használt szabadság. Azt is felvetik ma a munkaadók, hogy - szintén dolgozói kérésre - legyen halmozható a szabadság, ha a munkavállaló életkörülménye indokolja. Úgy tudni, ez utóbbi két javaslatot a kormányoldal és a szakszervezetek megvétózni készülnek.