Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Áprilistól másképp lehet majd szabadságra menni

2007.02.09. 07:25
Ma tárgyalja újra az Országos Érdekegyeztető Tanács a szabadságok kiadására vonatkozó jogszabályok módosítását. A Világgazdaság úgy értesült: a munkaadói oldal jó néhány javaslatot terjeszt a kormány és a szakszervezeti oldal elé.

A feleknek muszáj hamar dűlőre jutniuk, mivel alkotmánybírósági (Ab) határozat kötelezi a kormányt arra, hogy április elsejéig változtasson a jelenlegi szabályzáson. Az MSZOSZ 1998-ban fordult az Ab-hez, alkotmányellenesnek ítélve, hogy az egy adott évre vonatkozó szabadság felhasználása a következő év június 30-ig lehetséges. Az Alkotmánybíróság jogosnak ítélte a felvetést.

Most a munkaadók azt javasolják, maradjon a fél évre kitolt felhasználhatósági idő, ám ne a teljes szabadság legyen átvihető, csak annak bizonyos része. Hogy pontosan hány százaléka, kérdéses, hisz nem mindegy, hogy az alapszabadság vagy a teljes pihenőidő tekintetében határozzák meg az arányokat.

Magyarországon az alapszabadság húsz nap, az életkor előrehaladtával nő, maximuma harminc nap. Ezen kívül pótszabadság is megilleti a dolgozókat, például a fiatalkorúakat, a vakokat, a gyermeket nevelőket. A pótpihenőnapok száma 2-7 nap között van egy évben. Az alap- és a pótszabadság együtt akár 37 nap is lehet.

A féléves időtartam indokolt, hisz a dolgozónak és a foglalkoztatónak sem jó, ha ennél rövidebb idő alatt "muszájból" kell szabadságra engedni a dolgozót, ám ha hat hónap van erre, akkor alkalmazkodni lehet a dolgozó igényeihez, munkaadóként pedig még a nyári szabadságolások előtt teljesíteni lehet a törvényi kötelezettséget - érvelt a lapnak Dávid Ferenc. A VOSZ főtitkára, a munkaadói oldal szóvivője hozzátette: tiszteletben tartják az Ab döntését, olyan megállapodásra törekednek, amely a dolgozók és a foglalkoztatók érdekeit is figyelembe veszi.

A munkaadói oldal másik javaslata az lesz: ha igazolható, hogy dolgozói kérésre történik, legyen kifizethető a fel nem használt szabadság. Azt is felvetik ma a munkaadók, hogy - szintén dolgozói kérésre - legyen halmozható a szabadság, ha a munkavállaló életkörülménye indokolja. Úgy tudni, ez utóbbi két javaslatot a kormányoldal és a szakszervezetek megvétózni készülnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?