Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Március végéig kell kiadni a tavalyi szabadságot

2007.02.27. 08:20
Az Alkotmánybíróság döntése nyomán a kormány elkészítette a munkatörvénykönyv módosítását: alapesetben a rendes szabadság legfeljebb negyedét tarthatja vissza a munkaadó, de azt is ki kell adnia a következő év áprilisáig.

A munkaügyi tárca javaslata szerint a tavalyról áthozott szabadságokat június végéig ki kell adni a dolgozóknak. Az Alkotmánybíróság a múlt év végén semmisítette meg a Munka törvénykönyvének (Mt.) azt a passzusát, amely a munkáltatóknak lehetőséget adott arra, hogy alkalmazottai éves szabadságának kiadását kivételes gazdasági érdekre hivatkozva a következő év júliusáig vagy kollektív szerződés esetén akár az év végéig elhúzza. A taláros testület március végéig adott határidőt az Országgyűlésnek arra, hogy szigorítson a szabadság kiadásának feltételein és meghatározza a kivételes gazdasági érdek fogalmát.

A kormány a múlt pénteken nyújtotta be a Munka törvénykönyvének módosításáról szóló javaslatot, amelyet a parlament tegnapi döntése értelmében sürgőséggel tárgyalnak a szűkös határidő miatt. Eszerint a rendes szabadság legfeljebb negyedét lehet az esedékesség évét követően kiadni, de a csúsztatás csak akkor megengedett, ha kivételesen fontos gazdasági érdek indokolja. Utóbbi a törvénytervezet szerint a munkaszervezéstől független minden olyan körülmény, amely a teljes szabadság kiadása esetén a munkáltató gazdálkodását meghatározó módon hátrányosan befolyásolná. Ebbe a kategóriába belefér az is, ha a cégnek váratlan megrendelése érkezik - vélekedik Geiger Éva, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének szakértője.

A rendes szabadság negyedénél többet is át lehet tolni a következő évre a javaslat szerint, ha az a munkáltatót súlyosan érintő ok - például baleset, elemi csapás vagy súlyos kár - miatt szükséges. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a kivételes gazdasági érdek meghatározása még mindig nem felel meg az alkotmányossági elvárásoknak. Az idei évről benn maradt szabadságokat jövőre már az eddiginél korábban, általános esetben március 31-ig, illetve kollektív szerződés esetén június 30-ig kell kiadni. Az új rendelkezéseket a 2007-es évre járó szabadság kiadásakor kell először alkalmazni, a tavalyról benn ragadt napokat még június 30-áig kell kiadni - figyelmeztet Geiger.

A szakértő szerint ez nem jelenthet problémát a cégeknek, a március végi határidő idei teljesítése viszont nagy fennakadást okozott volna. A munkáltatók nem tudták kiharcolni, hogy a munkavállaló felkérhesse őket a szabadság egy részének csúsztatására. Ez Geiger szerint gyakran előfordul különféle családi okok, például a következő évre tervezett építkezés miatt. A kormány és a szakszervezeti oldal sem támogatta azt a munkaadói javaslatot, hogy a benn ragadt szabadságot a dolgozó kérésére készpénzben megválthassa a cég; ez a lehetőség továbbra is csak évközi munkahelyváltás esetén áll fenn. A szakszervezetek azért küzdöttek, hogy elháríthatatlan személyi okok esetén legalább 3 nap szabadságot vehessenek ki a dolgozók előzetes bejelentés nélkül, de ez a kérés is kimaradt a javaslatból.