Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Gyakori a megfélemlítés a munkahelyeken

2003.06.12. 12:00
Törvénysértéseket is elszenvednek a magyar szakszervezeti tagok és aktivisták - olvasható egy múlt évről szóló jelentésben. A Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége nemcsak hazánkat marasztalja el, hanem az egész kelet-közép-európai térséget. A nemzetközi érdekképviseleti szervezet szerint a helyzet a privatizációk óta romlik.
Alapvető szakszervezeti jogok forognak veszélyben Közép- és Kelet-Európában - állapítja meg a Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetségének, az ICFTU-nak a múlt évről szóló jelentése. Az összeállítás a térség országai közül Magyarországot név szerint is elmarasztalja.

A Brüsszelben kiadott jelentés az egész világot átfogó körképet ad a szakszervezeti jogok érvényesítésével kapcsolatos problémákról, elsősorban a szakszervezeti tevékenység miatti elbocsátásokról, a sztrájkjog súlyos korlátozásáról. Foglalkozik továbbá a munkaadók és a munkavállalók közötti alkufolyamat szabályainak a megsértéséről.

Szakszervezeti aktivista védelem nélkül

A közép- és kelet-európai országok többségében tapasztalhatók ezek a jelenségek, amelyek egyes esetekben a szakszervezeti aktivisták elleni súlyos erőszakkal párosulnak. Ez utóbbi Lengyelországban, Oroszországban és Horvátországban a leggyakoribb - állapítja meg a jelentés. Az ICFTU szerint összességében Fehéroroszországban a legrosszabb a helyzet.

A 150 országban 231 tagszervezetet tömörítő ICFTU szerint Európában "bevett gyakorlat" a szakszervezeti aktivisták elbocsátása. A jelentés ehhez kapcsolódóan Csehországot, Magyarországot, Bulgáriát, Horvátországot, Oroszországot és Ukrajnát említi meg név szerint is.

Sztrájkjogot sértő bírósági értelmezés

A dokumentum Magyarországról szóló része szerint az itteni szakszervezetek arról számoltak be, hogy a sztrájktörvény bírósági értelmezése a sztrájkjog megsértéséhez vezetett. A jogszabály törvénytelennek minősíti a munkabeszüntetést olyan esetekben, amikor azt a kollektív szerződés érvényességének ideje alatt hirdették meg a szerződés rendelkezéseinek megváltoztatása érdekében. A gyakorlatban azonban ezt kiterjesztették a szerződés megújításával kapcsolatos sztrájkokra is, amelyek közül hármat is törvénytelennek nyilvánítottak.

Az MSZOSZ tagszervezeteinek körében végzett felmérés olyan esetekre derített fényt, amikor megsértették a gyülekezési szabadságot vagy hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak szakszervezeti tisztségviselőkkel szemben. Előfordult emellett, hogy szakszervezeti tagokat félemlítettek meg, illetve megsértették a munka törvénykönyvét - áll a jelentésben. Az MSZOSZ arra a megállapításra jutott, hogy - különösen multinacionális, illetve külföldi tulajdonban lévő vállalatok esetében - egyértelműen szükség van a nemzetközi szakszervezeti együttműködésre a munkavállalók jogainak hatékony védelme érdekében.

A munkaadó beavatkozik és korlátoz

A szövetség a szakszervezeti jogok magyarországi megsértésének legjellemzőbb példái között említi, hogy a munkaadók beavatkoznak a szakszervezetek létrehozásába vagy a már működő szakszervezetek tevékenységébe, korlátozzák a kollektív tárgyalásokhoz fűződő jogokat, és információkat tartanak vissza annak érdekében, hogy gátolják a dolgozók érdekeinek hatékony védelmét.

A LIGA arról számolt be, hogy a jogi eljárások elhúzódása - amely egyes esetekben a munkaadók halogató taktikájának tudható be - rontja a szakszervezeti tevékenység hatékonyságát. A magyar tagszervezetek a munkajogi törvények megsértésének példája között megemlítették még a munkaszerződések törvénytelen felbontásának, valamint a heti pihenőnapokra, a munkaidőre és a minimálbérre vonatkozó rendelkezések be nem tartásának eseteit.

A privatizációt tartják bűnösnek

Az ICFTU jelentése szerint általánosságban elmondható, hogy a közép- és kelet-európai országokban - gyakran megfelelő konzultációk nélkül - végrehajtott privatizációk eredményeként romlott a szakszervezeti jogok tiszteletben tartása. Ehhez az is hozzájárult, hogy a kormányok igyekeznek minél vonzóbbá tenni az országot a külföldi befektetők számára.

Emellett a térségben a nemzetközi pénzügyi szervezetek által kikényszerített gazdaságpolitikák is közvetlen összefüggésben állnak a munkaadóknak kedvező munkajogi törvények meghozatalával és azzal, hogy a vállalatvezetések semmibe veszik a kollektív szerződéseket - állapítja meg az ICFTU éves jelentése.