Vencel
13 °C
23 °C

Az állammal tárgyalna a VDSZSZ

2008.06.04. 10:55
Nem közeledtek az álláspontok a MÁV és a VDSZSZ szakszervezet közötti tárgyalásokon, a felek június 20-án folytatják a párbeszédet, addig a szakszervezet a minisztérium illetékeseivel tárgyalna.

Június 20-ig nem valószínű újabb vasutassztrájk – jelentette ki Bárány Balázs szakszervezeti alelnök az Index kérdésére. A mai tárgyalások ugyan eredménytelenül zárultak, ám a szakszervezetnél remélik, az új szaktárca és annak vezetése képes és akar megállapodást kötni, nem úgy, mint a MÁV menedzsmentje.

A VDSZSZ követelései változatlanok: 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, továbbá a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Emellett követelik, hogy a pénzügyminiszter által bejelentett további inflációnövekedést a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja.

A VDSZSZ határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg február 1-én 3 órától, ami azóta is tart, csak épp fel lett függesztve már az első nap délben. Legutóbb április 7-én álltak le a vonatok éjfél és 10 óra között, előtte február 25-én volt 9 órás leállás. A felfüggesztés bármikor visszavonható és a sztrájk folytatható.