Valér
4 °C
8 °C

A Suzuki és az Opel a legkelendőbb

2004.05.26. 14:56
Az első negyedév a nemzetközi áru- illetve személyszállítási teljesítmények élénkülését hozta. Budapest/Ferihegy repülőtér utasforgalma jelentősen növekedett, de megtört az első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik növekedésének lendülete - jelenti a KSH.
Az idei első negyedévben a szállítási, valamint a szállítást kiegészítő tevékenységeket végző egyéni vállalkozások száma öt, a társas vállalkozásoké hat százalékkal csökkent. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak havi bruttó átlagkeresete 131 ezer forint volt, 13,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások négy százalékkal több árut szállítottak, mint 2003 első negyedévében, a szállítási módok közül a legmagasabb (16 százalékos) növekedés a vasútnál volt.

A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 15 százalékkal bővült. Elsősorban a tranzitforgalom élénkülésének, továbbá az alacsony bázisnak köszönhetően a vasúti szállítás árutonna-kilométer teljesítménye másfélszeresére nőtt, de jelentős mértékű (20 százalékos) volt a közúti áruszállítás növekedése is. A közúti fuvarozásban a szállított áruk tömege két, az árutonnakilométerben kifejezett teljesítmény kilenc százalékkal bővült.

Negyedével több légiutas

A távolsági személyszállításban a szállított utasok száma hat, az utaskilométer-teljesítmény egy százalékkal nőtt. Az utaskilométer-teljesítmény belföldön bázisszint alatt maradt, nemzetközi viszonylatban azonban a légi személyszállítás 25 százalékos növekedésének köszönhetően 19 százalékkal emelkedett.

A Budapest/Ferihegy repülőtérre összesen 21,9 ezer járat érkezett, illetve indult, ez 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest Az összes gépforgalomból a kereskedelmi le- és felszállások száma 20,6 ezer volt, ennek felét nemzeti légitársaságunk bonyolította le. A repülőtér utasforgalma az idei első negyedévben 1,1 millió fő volt (ebből 576 ezer MALÉV-utas), 28 százalékkal több, mint a bázisidőszakban.

Az év első negyedében megtört a Magyarországon első alkalommal forgalomba helyezett személygépkocsik növekedésének két éve tartó lendülete, a forgalomba helyezett 62 ezer autó egy százalékos bővülést jelent. A gyártmányok listáján továbbra is az Opel és a Suzuki a legnépszerűbb.