Viola
-6 °C
-2 °C

Csökkent a hotelek kihasználtsága

2003.09.08. 10:41
Az idei évben eddig 54 százalékos volt a szállodák kihasználtsága. Az árbevétel átlagosan négy, a vendégéjszakák száma két százalékkal csökkent az év azonos időszakához képest. Augusztusban 74 százalékos volt a szobakihasználtság.
A szállodai gyorsjelentésbe bevont szállodák az első nyolc hónapban átlagosan 54 százalékos, ezen belül augusztusban 74százalékos szobafoglaltsággal működtek. A Budapesten lévő szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 54-56, a vidéken működő házaké 48-59 százalék között alakult január-augusztusban. Minden vizsgált kategóriára jellemző volt, hogy az év során augusztusban érték el a legmagasabb szobafoglaltságot.

A januári-augusztusi időszakra egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13 300 forint volt. Ennek több mint kétszeresét kérték el a budapesti ötcsillagos szállodák egy szobaéjszakáért, és alig több mint felét a vidéken működő háromcsillagos egységek.

Budapesten jobban esett

Az év első nyolc hónapjában az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó szobaárbevétel 7200 forint volt. Ez a mutató augusztusban kiugróan magas értéket (10 800 forint) ért el. A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan négy százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A visszaesés a budapesti szállodákat érintette, mértéke 2-12 százalék közötti volt. A vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák bruttó szobaárbevétele kisebb mértékben (négy százalékkal), a háromcsillagos házaké jelentősen (húsz százalékkal) nőtt.

A vizsgált időszakban két százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a szállodákban, mint egy évvel korábban. A vendégéjszakák számának csökkenése - a szobaárbevételhez hasonlóan - a fővárosi szállodákat jellemezte. Vidéken a vendégéjszakák száma 2-3 százalékkal emelkedett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!