Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Rosszul megy a budapesti szállodáknak

2003.10.08. 10:48
Az első háromnegyed évben a szállodák átlagosan 56 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan öt százalékkal, míg a vendégéjszakák száma egy százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből.
Január-szeptemberben a megfigyelt szállodák átlagosan 56 százalékos, ezen belül szeptemberben 73 százalékos szobafoglaltsággal működtek. Az első kilenc hónap átlagos szobafoglaltságától csak a vidéki háromcsillagos házak maradtak el jelentősen, a többi vizsgált csoportban 57-60 százalékos kapacitás-kihasználtságot mértek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrisebb adataiból.

Az első háromnegyed év során a budapesti szállodák szeptemberben, a vidéki szállodák augusztusban érték el a legmagasabb szobafoglaltságot. A vizsgált időszakban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13 700 forintot tett ki.

A vidéki szállodák árbevétele nőtt

Az első három negyedévben az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó szobaárbevétel 7600 forint volt. Ennél magasabb mutatóval csak a budapesti négy- és ötcsillagos házak rendelkeztek. A háromcsillagos egységek egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétele az átlagos érték felét-kétharmadát érte el.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan öt százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A visszaesés - az előző hónapokhoz hasonlóan - a budapesti szállodákat jellemezte. A vidéken működő házak bruttó szobaárbevétele 4-18 százalékkal növekedett.

Január-szeptemberben a vendégéjszakák száma egy százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A fővárosi szállodákban 1-5 százalékkal töltöttek el kevesebb vendégéjszakát a vendégek. Vidéken a vendégéjszakák száma kismértékben (1-2 százalékkal) emelkedett.