Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A pesti négycsillagos hotelszobák a legkapósabbak

2004.04.08. 10:46
A KSH jelentése szerint tavaly húsz százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, a bruttó szobaár bevétel 24 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakához képest. A szállodák szobakapacitásának kihasználtsága azonban még az ötven százalékot sem érte el.
A KSH közlése szerint az idén az első negyedévben folytatódott a forgalom növekedése, amely már 2003 közepétől érzékelhető volt. A vizsgált időszakban a legmagasabb, 49 százalékos szobafoglaltságot a budapesti ötcsillagos szállodák, a legalacsonyabbat, 42 százalékot a Budapesten működő háromcsillagos hotelek érték el. A szállodák átlagosan 46 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek.

Tizenkétezer egy szoba

Az idén január-márciusban egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 11.900 forint volt. Egy kiadható szobára átlagosan 5.400 forint bruttó szobaár-bevétel jutott. Márciusban az ötcsillagos budapesti szállodák egy szobára jutó árbevétele 41 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

A bruttó szobaár-bevétel folyó áron átlagosan 24 százalékkal nőtt 2003. január-márciusához képest. Ebben az időszakban minden vizsgált kategóriában a szobaár-bevétel jelentősen emelkedett. A legnagyobb mértékű, 30-31 százalékos bővülés a háromcsillagos házakban következett be. A legkisebb fellendülést a vidéki négy- és ötcsillagos egységek jelezték, amelyek 20 százalékos növekedést értek el.

Az idén az első három hónapban átlagosan egyötödével nőtt a vendégéjszakák száma a korábbi év azonos időszakához képest. Ezen belül a fővárosi három- és négycsillagos szállodák vendégforgalma bővült a legdinamikusabban, 30-36 százalékkal.