Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt tonna mérgező szamócát találtak

2007.02.21. 15:30
A Fővárosi és Pest megyei Növényvédelmi hatóság szakemberei az elmúlt hetekben összesen 5436 kilogramm, mintegy 10 millió forint értékű egyiptomi szamóca magyarországi kereskedelembe kerülését tiltották meg élelmiszer-biztonsági kifogások alapján.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a gyümölcsökön az Európai Unióban, így Magyarországon sem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag maradékot találtak.

Ezért a fogyasztók biztonsága érdekében 3891 kilogramm terméket még a forgalomba hozatal előtt megsemmisítettek, 1545 kilogrammot pedig visszaküldtek Egyiptomba.

Az FVM tájékoztatása szerint a hatóság az EU gyorsriasztási rendszerén keresztül is megtette bejelentését az Európai Unió fogyasztóinak védelme érdekében.

A Földközi-tenger térségének országaiból érkező szamóca "szezonjára" tekintettel a növényvédelmi hatóság a jövőben is kiemelten ellenőrzi e termékek növényvédőszer-maradék tartalmát, az élelmiszer-biztonsági kritériumok teljesítését.