Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Öt tonna mérgező szamócát találtak

2007.02.21. 15:30
A Fővárosi és Pest megyei Növényvédelmi hatóság szakemberei az elmúlt hetekben összesen 5436 kilogramm, mintegy 10 millió forint értékű egyiptomi szamóca magyarországi kereskedelembe kerülését tiltották meg élelmiszer-biztonsági kifogások alapján.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a gyümölcsökön az Európai Unióban, így Magyarországon sem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag maradékot találtak.

Ezért a fogyasztók biztonsága érdekében 3891 kilogramm terméket még a forgalomba hozatal előtt megsemmisítettek, 1545 kilogrammot pedig visszaküldtek Egyiptomba.

Az FVM tájékoztatása szerint a hatóság az EU gyorsriasztási rendszerén keresztül is megtette bejelentését az Európai Unió fogyasztóinak védelme érdekében.

A Földközi-tenger térségének országaiból érkező szamóca "szezonjára" tekintettel a növényvédelmi hatóság a jövőben is kiemelten ellenőrzi e termékek növényvédőszer-maradék tartalmát, az élelmiszer-biztonsági kritériumok teljesítését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!