Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem tudni, vannak-e Magyarországon iraki bankszámlák

2003.03.27. 10:06
Magyarországon sem a Magyar Nemzeti Bank (MNB), sem pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem foglalkozik kiemelten iraki hatóságok, szervezetek, intézmények, illetve magánszemélyek és vállalatok bankszámláival, és nem is tervezi ezek figyelemmel kísérését - tudta meg a NAPI Gazdaság.
Több országban - a szerdai információk szerint többek között Romániában - az erre felhatalmazott hatóságok (felügyeletek, jegybankok) a kormány kérésére felkutatják és adott esetben figyelemmel kísérik az iraki hatóságok bankszámláit annak érdekében, hogy - ha a kormányzat szükségesnek látja -, be tudják azokat fagyasztani.

Magyarországon az sem teljesen egyértelmű, hogy melyik állami intézménynek lenne a feladata ez. Missura Gábor MNB-szóvivő szerint egyértelműen az egykori Bankfelügyelet feladatait ellátó PSZÁF hatáskörébe tartozik. A felügyelet illetékesei azonban a Napi Gazdaság kérdésére tagadták ezt.

A bank ki sem adhatná ügyfele adatait

A felügyelet az ügyfelek adataival vagy ügyfelektől érkező panaszbejelentés, vagy pedig felügyeleti ellenőrzés kapcsán kerülhet kapcsolatba, egy bizonyos ügyfélkör adatainak lekérésére azonban nincs lehetősége. A magyarországi pénzintézeteket tömörítő Bankszövetség szintén nem rendelkezik az ügyfelekkel kapcsolatos adatbázissal.

Több szakértő szerint a banktitok védelme miatt - amennyiben nincs konkrét bűncselekmény -, a bank nem is adhatja ki ügyfelei adatait, még a hivatalos szerveknek sem.

Az is szinte biztos, hogy a Magyarországon működő iraki külképviseletnek a napi működési költségekre van számlája valamely magyarországi banknál. Egyesek szerint gyakorlatilag nincs is esély a számlák valódi tulajdonosainak azonosítására, azaz technikailag is nehezen lennének elkülöníthetők az iraki hatóságok esetleges számlái.