Valér
-2 °C
0 °C

Pótdíjat vetnek ki az azonosítatlan számlákra

2004.07.19. 07:34
Havi száz forintos pótdíjat vet ki az OTP azokra a számlákra, melyek tulajodonosai nem tettek eleget ügyfél-azonosítási kötelezettségüknek.
Az OTP Bank Rt. augusztus elsejétől a számlavezetési díjon felül havi 100 forintos pótdíjat vezet be azon számlák esetében, amelynek tulajdonosai mind a mai napig nem tettek eleget ügyfél-azonosítási kötelezettségüknek. Az intézkedés mind a lakossági, mind a vállalati, önkormányzati és közszolgálati ügyfelekre kiterjed.

A pénzmosás elleni szabályok értelmében - az eredeti szabályozáshoz képest három hónapos halasztás után - 2004. április elsejétől csak azon ügyfelek megbízásait teljesíthetik a pénzintézetek, akik az előzetesen megfogalmazott valamennyi azonosító adatot megadják számlavezető pénzintézetüknek. Magánszemélyek esetében a rendelkezés hat személyes adat nyilvántartását írja elő, míg a vállalati ügyfeleknél a cégre vonatkozó adatok mellett a cég nevében eljáró személyt a magánszemélyekre vonatkozó kritériumok szerint kell azonosítani.

Az azonosítás hiányában a számlákat zárolják, azokra csak befizetni lehet pénzeket, utalást, kifizetést sem korábbi, sem új megbízás esetén nem teljesítenek. A számláját használni akaró ügyfél ugyanakkor az első bankban tett látogatásakor túleshet az azonosítás hercehurcáján.

Az OTP Bank úgy tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy a lakossági ügyfelek közül még mindig 17 ezer számla tulajdonosa nem teljesítette az azonosítási kötelezettségét, míg a vállalkozói és önkormányzati területen a hiányos adatokkal rendelkező ügyfelek száma együttesen alig haladja meg a kilencezret. Számukra jelent majd többletköltséget az augusztustól bevezetett pótdíj, amely a számlaforgalom nélküli "alvó" számlákat hamar lenullázhatja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!