Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jól fizet a megtakarítási számla

2004.08.27. 08:50
A magas kamatszintnek köszönhetően jól alakulnak a bankok által kínált megtakarítási számlák hozamai is: nagyobb összegnél az éves kamat akár két számjegyű is lehet. A konstrukciók vonzerejét növeli, hogy havi két terhelést általában következmény nélkül hagynak a hitelintézetek.
A lekötött betétekénél szerényebb, ám a látra szólóknál jóval kedvezőbb kondíciókkal kínálják megtakarítási számláikat a hitelintézetek: az elérhető éves kamat két számjegyű is lehet, igaz, hogy ehhez általában több millió forintnak kell a számlán lennie. (A lakossági folyószámláénál jóval kedvezőbb, esetenként többszörös hozamot lehet ugyanakkor elérni, már néhány tízezer forint elhelyezésével is.)

Minden banknál

A sávos kamatozású terméket szinte minden, a lakossági piacon számottevőbb érdekeltségű hitelintézet a kínálatában tartja, általában a lakossági folyószámlától elkülönített konstrukcióban. Ez alól az egyik kivételt a Raiffeisen Bank jelenti, amelynek külön megtakarítási számlája nincsen ugyan, ám a lakossági folyószámlájához a piacon megszokottnál jóval nagyobb éves kamatokat rendel: a Kereskedelmi és Hitelbank pedig megtakarítási betétszámlát kínál, amelyhez a tulajdonosnak nem kell, hogy folyószámlája legyen a hitelintézetnél.

Napi kamat

A megtakarítási számlakonstrukcióikat nagyjából azonos feltételek mellett kínálják a bankok, eltérések a kamatozási sávokban és az azokhoz rendelt éves kamatokban mutatkoznak. A konstrukciók közös jellemzője a napi kamatozás, havi kamatfizetés mellett: ezen túl általában minimum összeget sem határoznak meg a hitelintézetek, illetve nem korlátozott a pénzbetételek száma és módja sem.

A számla jellegéből adódóan túl sok pénzkivétet vagy átutalást ugyanakkor nem érdemes kezdeményeznie a tulajdonosnak, ám havi két terhelési tranzakciót minden bank büntetlenül - vagyis kamatveszteség nélkül - engedélyez. Ez a lehetőség jelenti a legfontosabb előnyt a lekötött betétekkel szemben, hiszen a számlatulajdonos hirtelen fellépő likviditási gondjait is kamatveszteség nélkül kezelni tudja.