Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Jól fizet a megtakarítási számla

2005.01.13. 08:18
A megtakarítási számlák kondícióin kevésbé látszanak a jegybanki kamatcsökkentések hatásai, sőt, akad a piacon két számjegyű kamatra vonatkozó ajánlat is. Ennek alapján sok esetben ésszerű alternatívát jelenthetnek a lekötött betétekkel szemben.
A lekötött betéteknél tapasztalható folyamatos hozamcsökkenés jót tesz a megtakarítási számláknak: ez utóbbiaknál ugyanis nem volt drasztikus ármozgás az utóbbi időben, így egyes konstrukciók sok esetben ésszerű alternatívát jelenthetnek az egyébként igen kedvelt, rövid futamidejű betétekkel szemben.

A fokozatos jegybanki kamatmérséklések hatására a lekötött betétek elérhető éves kamata - az elhelyezett összegtől és a konstrukciótól függően - jellemzően 8-9,5 százalékra olvadt: ezt viszont nem egy esetben a lekötés nélküli megtakarítási számlák is biztosítani tudják.

A Kereskedelmi és Hitelbank például egymillió forint feletti összegnél is 10 százalékot fizet a megtakarításiszámla-tulajdonosoknak, az egymillió forint alatti rész pedig 8 százalékot kamatozik. Kamatveszteség nélkül havi két alkalommal enged - bármekkora összegű - pénzfelvétet a K&H, de a minimális nyitóösszegnek, 50 ezer forintnak ehhez a számlán kell maradnia.

A CIB Álmok megtakarítási programja az 50 ezer és 5 millió forint közötti összegrészre 9,25 százalékos, éves kamatot fizet: ez azokra a hónapokra vonatkozik, amikor az ügyfél a számlát nem terhelte, és a számlára történt jóváírásainak összege elérte a minimálisan előírt tízezer forintot.

A Budapest Bank Família betétszámlája az egymillió forint alatti sávban évi 7, az a fölöttiben pedig 8,25 százalékot kamatozik. Ehhez azonban a számla egyenlege nem csökkenhet a minimumként meghatározott 50 ezer forint alá, és a terhelések száma sem haladhatja meg egy hónap alatt a két darabot. A Magyar Külkereskedelmi Banknál egymillió forint felett évi 7,65 százalékos, tízmillió fölött pedig 8,15 százalékos éves hozamra számíthat a számla tulajdonosa.

A Raiffeisen Bank ugyanakkor rendhagyó megoldással biztatja betételhelyezésre ügyfeleit: a hitelintézet ugyanis a lakossági forintszámlán elhelyezett, lekötés nélküli összegek után is komoly kamatokat fizet. Így például az egymillió és ötmillió forint közötti sávban évi 8, az ötmillió felettiben pedig 9 százalékos kamat érhető el.