Eleonóra
-1 °C
2 °C

Túlszámlázásokkal kezdődött a főszezon

2001.06.15. 10:07
Kétezer dollár néhány sörért, 37 ezer forint egy kóláért - az ilyen végösszegű számlákból még a legszórakozottabb turista is ráeszmél: Budapest belvárosában jár. A hatóságok napi négy-öt panasszal szembesülnek, a megtévesztések, átverések kelléktára pedig kifogyhatatlan: kezdve a túlszámlázásoktól, a trükkös valutaváltókon keresztül az erőszakos portréfestőkig.
A már tavaly is nagy botrányt kiváltó vendéglátóipari túlszámlázási hullám idén is elérte a Budapest belvárosába tévedő külföldi turistákat. Legutóbb a 37 ezer forintos kólaszámla borzolta a hazai turizmus jó híréért aggódók idegeit, de nem ez volt az első idei eset. Sőt, mint azt az Index a tavaly októberétől működő Tourist Police Irodától megtudta, náluk naponta négy-öt alkalommal tesznek panaszt a külföldi turisták.

Szőke kóla, barna kóla

A túlszámlázás a legutóbbi esetben úgy történt, hogy a Belváros sokadik naiv vendége beugrott egy üdítőre egy V. kerületi vendéglátóipari egységbe. Még le sem törölhette a párát a pohár faláról, asztalát beépített és feltűnően jól karbantartott hölgyek árasztották el, akik - nem zavartatva magukat - a legdrágább italok közül válogattak, majd angolosan távoztak. Világjáró barátunk viszont alaposan meglepődött, amikor az orra alá dörgölték a 37 ezer forintos számlát, ami az ő kólájából és az éjszakai Váci utcán "Helló Édes, merre tartasz" típusú kérdésekből és azok következményeiből éldegélő hölgyek fogyasztásából adódott össze.

Fizess vagy vérezz!

Hozzá kell tenni azonban, hogy a bár személyzetét tekintve úriemberekkel volt dolga a vendégnek, hiszen a fizetés helyett más alternatívát is felkínáltak, mégpedig azt, hogy a tisztelt nemfizető esetleg meg lesz verve. Budapestet ezentúl valószínűleg ellenségeinek sem kívánó turista a fizetés mellett döntött.

Nem találták az itallapot

Még a tavaszi hónapokban történt, hogy kétezer dollárjuktól megszabadítva távozhatott a Rákóczi út egyik éjszakai bárjából az a két izraeli turista, akik Budapesten vendégeskedtek.

Az eset szenvedő alanya barátjával este 11 óra felé ült be a szállodájuk közelében lévő éjszakai szórakozóhelyre. A lányok esetükben sem késlekedtek, bár a gavallér urak hajlandóak voltak az ő megvendégelésükre is. A hely akkor kezdett gyanússá válni, amikor hiába kértek a pincértől itallapot, sőt szóban sem tájékozódhattak az árakról. Nem véletlen, hogy sokkolta őket az 1800 dollárnak megfelelő számla, igaz, fizetés helyett egy magyaros verést itt is kilátásba helyeztek.

Egyikük kénytelen volt bankkártyáját alaposan "megkönnyíteni", ám pechére éjszaka csak olyan valutaváltót talált, ahol a kedvezőtlen váltási arányok miatt végül kétezer dollárba került az éjszakájuk. Elutazásuk előtt még feljelentést tettek a rendőrségen, a bárban viszont nem is emlékeztek a vendégekre. Az étlapok hirtelen előkerültek, igaz, meglehetősen borsos, például közel háromezer forintos sörárakkal.

Idén is lesz új amerikai feketelista

Éppen a hasonló esetek miatt adta ki tavaly a budapesti amerikai nagykövetség azt a feketelistát, amelyben felsorolja azokat az éttermeket, bárokat, amelyeket célszerű a turistáknak Magyarországon elkerülni. A követség sajtóosztályán az Indexet arról tájékoztatták, hogy figyelmeztető hírlevél valószínűleg idén is készül, várhatóan június végére. A Magyar Turizmus Rt. és a rendőrség pedig tavaly októberétől üzemelteti a Tourist Police Irodát, ami a turisták panaszait hivatott meghallgatni és továbbítani.

Perelj, ha bírsz!

Továbbítani igen, de kinek? A tapasztalat ugyanis az, hogy a túlszámlázási ügyek általában megakadnak, hiszen a keserű szájízzel hazautazó turisták nem tudnak részt venni a büntetőeljárásban - mondta az Indexnek Révész Edit, az iroda vezetője. A külföldi turistáknak ezért érdemes a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget is felkeresniük, igaz, ők csak olyan esetekben járhatnak el, amit saját ellenőrzéseik során tapasztalhatnak. Révész Edit szerint a rossz hírű mulatók bezáratása is csak pillanatnyi orvosság, hiszen ezek a bárok néhány hónap múlva újra kinyitnak, vagy már addig is, más néven, máshol a városban.

Durva festők

A túlszámlázás mellett több egyéb szolgáltatás is felháborodást váltott ki az idelátogatók körében - mondta a Tourist Police Iroda vezetője. Ide sorolhatók az erőszakosan nyomuló szabadtéri portréfestők, akik még legvadabb hiperinflációt is felülmúlva kalkulálnak az árakkal. Nem egyszer előfordul ugyanis, hogy az előre kialkudott ár többszörösét követelik a megszeppent turistáktól a kép elkészülte után.

Nagy betű, kis betű

Szintén megtévesztő egyes belvárosi valutaváltók "üzletpolitikája" is. Óriási számokkal hirdetik például, hogy 300, mármint a dollár forintárfolyama. A külföldiek nyilvánvalóan forintot venni, nem pedig eladni akarnak. Egyes váltók viszont csak sokdioptriás szemüveggel olvasható betűkkel közlik az árfolyamtábla általában alig látható szegletében, hogy ennyiért ők bizony adják a valutát, nem pedig veszik. Szintén kedvenc trükkjük, hogy a feltüntetett árfolyamok csak többszázezer forintos ügylet esetén értendők.

Kreatív pénzváltás

A budapesti amerikai nagykövetség honlapján az elkerülendő bárok mellett néhány gyakorta előforduló esetre hívja fel a Magyarországra látogatók figyelmét. Az egyik jellemző trükk abból áll, hogy egy ember odalép a turistához és megkérdezi, szeretne-e pénzt váltani. Ha a turista elutasítja, az illető eltávozik. Néhány perc múlva két, néha megfélemlítő méretű civil lép a turistához. Felmutatják hamis rendőrségi jelvényüket, és megkérik a turistát, hogy mutassa meg a pénzt, amit állítólag pár perce váltott. Ekkor a turista minden pénze átkerül a két ember kezébe, majd onnan vissza a turista pénztárcájába. A baj csak az, hogy nem minden pénze kerül vissza, és a turista csak később fedezi fel, hogy ellopták a nagyobb címletű bankjegyeit.