Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nemkívánatos személy lett a pénzügyi felügyelet elnöke

2002.08.15. 12:26
Megrendült a pénzügyminiszter bizalma a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökével szemben - nyilatkozta csütörtökön a tárcavezető szóvivője. Szász Károly azért lett szálka az új kormányzat szemében, mert puha volt a Fejlesztési Bank ellenőrzésekor, szerződést kötött a szocialisták mitikus ellenségével, a Defend kft-vel, ráadásul bajuszt akasztott az új kurzus erős bankárával, Zdeborsky Györggyel.
László Csaba pénzügyminiszter személyesen is közölte Szász Károllyal, hogy már nem bízik benne - mondta Máté Dániel az MTI-nek. A szóvivő hozzátette, hogy több pénzintézet is azt jelezte, a felügyelet nem mért egyenlő mércével vizsgálatai során.

Máté ezután - sajátos gondolatmenetet követve - azt magyarázta, hogy mivel az említett bejelentések megbírságolt bankoktól érkeztek, azokat nem lehet készpénznek venni, így a miniszter most (miután bizalma már megrendült, a szerk.) megvizsgálja, hogy a panaszoknak volt-e egyáltalán valóságtartalma és a vizsgálat eredményétől függően dönt arról, hogy mit lép.

Az utólagos indokkeresés oka az lehet, hogy a felügyeleti elnök felmentésekor a pénzügyminiszternek meg kell indokolnia a lépést.

Aki a Defenddel cimborál

Szász Károly pozíciója - az elnök mandátuma 2006-ig szól, a vezetőt csak a Parlament mentheti föl - sajtóhírek szerint alapvetően azért rendült meg, mert az új kormányzat úgy találta, posztjával össze nem egyeztethető módon lojális volt a Fidesz-kormányhoz. Az előző kurzus klientúra építésében élenjáró Magyar Fejlesztési Bank különféle ügyeiben nem lépett fel erélyesen, a pénzintézetet elítélő vizsgálati jelentését pedig csak nemrég tette közzé - vetik a szemére. Szintén fekete pont, sőt szálka a szocialista prominensek szemében, hogy a Fidesz-országlás ikonikus cégével, az őrző-védő Defend kft-vel több szerződést kötött a PSZÁF, általában közvetítő cégeken keresztül.

Rosszba kötött bele

Az sem erősítette Szász pozícióit, hogy a felügyelet tavalyi kemény fellépése nyomán - a Szibur-Borsodchem részvényvásárlási akciót kifogásolták - távoznia kellett a CIB Banktól a pénzintézetet évek óta sikeresen vezető Zdeborsky Györgynek, aki később az MFB elnöke lett. A bankár nem várt sokat az ellencsapással és a napokban szokatlanul éles hangú közleményben támadt a felügyeletre, miután az közzétette az MFB-ben még az előző rezsim alatt végzett vizsgálatának elítélő eredményét. Zdeborsky szerint a PSZÁF a kereskedelmi bankokkal sokkal szigorúbb volt, mint az állami tulajdonú MFB-vel, ahol vizsgálata a felszínen mozgott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!