Mátyás
-6 °C
1 °C

Bérreformot akarnak a szakszervezetek

2006.08.25. 15:45
A szociális jövedelmek elértéktelenedtek, nagy a gyermekszegénység, magas az alacsony nyugdíjból élők aránya, és sok munkavállalónak nincs munkája - panaszolják a szakszervezetek. Az MSZOSZ bér- és foglalkoztatási reformot akar.

A konvergenciaprogram szakszervezeteknek átadott vázlatában nincs szó a gazdaság és a jövedelmek európai felzárkóztatásáról, a foglalkoztatási szint növeléséről - áll a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában. A szakszervezeti szövetség elnöksége megvitatta a kormányzattól kedden megkapott előterjesztést, meghatározta a további egyeztetéseken érvényesítendő fő elvárásokat.

Az egyensúlyi helyzet elérésének, a konvergenciaprogram megvalósításának teherviselői elsősorban a munkavállalók lesznek, nekik kell a nagy elosztó rendszerek reformját is megfinanszírozni - állapítják meg. De hiába várják el a munkavállalóktól, hogy a gazdasági egyensúly érdekében fogadják el ismét a szigorításokat, a foglalkoztatás érdemi és mielőbbi növelése nélkül nem lehet tartós gazdasági egyensúlyt létrehozni - figyelmeztet az MSZOSZ.

Öngondoskodás

Az elnökség szükségesnek tartja, hogy a kormány belátható időn belül terjesszen elő egy érdemi foglalkoztatást bővítő akcióprogramot.

A szakszervezet szorgalmazza: az európai uniós és a hazai fejlesztési források elnyerésének legyen feltétele, hogy a támogatott vállalkozás szerződéses kötelezettséget vállal több évre a foglalkoztatás növelésére, vagy szinten tartására. Úgy vélik, az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az oktatás minőségének, eredményességének javítására, a piac igényeinek megfelelő képzettségek, szakképzettségek megszerezhetőségére.

A kormányzati javaslat szerint a munkavállalóknak az öngondoskodásban is nagyobb szerepet kellene vállalniuk. A szakszervezeti szövetség viszont ezt csak egy bérreformmal együtt támogatja, amely kellő forrásokat biztosít ehhez.

A bérreform a rendszerváltás óta várat magára, a munkavállalók 80 százaléka az átlagkereset alatt keres. A szociális jövedelmek elértéktelenedtek, nagy a gyermekszegénység, magas az alacsony nyugdíjból élők aránya, és sok munkavállalónak nincs munkája - áll a közleményben.

Több adókulcs

A szakszervezeti szövetség hangsúlyozza: a konvergenciaprogram csak akkor lesz megvalósítható, ha a kormány további határozott lépéseket tesz a feketegazdaság felszámolására, az adó- és járulékfizetést elkerülők számának radikális csökkentésére. Álláspontjuk szerint az elosztó rendszerek reformjának kidolgozásába már kezdettől be kell vonni az érdekképviseleteket.

Az elnökség szükségesnek tartja, hogy a kormány mielőbb dolgozzon ki olyan adóreformot, amely méltányosabb közteherviselést valósít meg. Az érdekképviselet szerint a személyi jövedelemadó teherelosztását jobban kell teríteni, többkulcsos, 3-4-5 kulcsos adótáblára van szükség, valamint a munkavállaláshoz és az öngondoskodáshoz kapcsolódó kedvezmények újragondolására, növelésére. Elutasítják azt az adófilozófiát, amely a munkavállalók terhelését aránytalanul növeli a gazdaság többi szereplőjéhez képest.

A munkavállalóknak tehát alapvető érdekük, hogy olyan konvergenciaprogram készüljön, amely nem csak az egyensúlyi feltételekre, hanem a gazdaság, a jövedelmek, a foglalkoztatás, a közszolgáltatások színvonalának felzárkóztatására is koncentrál - hangsúlyozza az állásfoglalás.