Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Gyurcsány lépései: 100-ból 84

2005.07.06. 19:51
Hová vezetnek Gyurcsány Ferenc lépései? Jobban élő munkanélküliek, könnyebb álláshoz jutás, jobb egészségügyi ellátás, több családi pótlék, olcsóbb élet a panelekben, kevesebb adó, fejlődő agrárium - ígéretek vannak, de kérdéses, mi teljesül belőlük, és az is, mennyibe kerül ez a költségvetésnek. Hasonló ötletei ugyanis már Hornnak, Orbánnak és Medgyessynek is voltak, ám eddig sok minden nem történt. Számolja Gyurcsány lépéseit az Indexszel!

A beharangozott százból végül hét csomagban végül 84 lépést ismertetett Gyurcsány Ferenc. Ezek egy része visszaköszön a miniszterelnök saját őszi kormányprogramjából, a Medgyessy-, az Orbán- vagy a Horn-kabinet célkitűzéseiből. Így újra megígérték a társadalombiztosítási járulékok csökkentését, új mentőautók vásárlását és sürgősségi osztályok létrehozását, ismét kifehérítenék a gazdaságot. Most végre esély látszik valós adócsökkentésre - bár azt nem tudni, miből fedeznék ezt -, és ismét megígérték a mezőgazdaság fejlesztését.

Van olyan lépés is, amely korábbi intézkedéseket ír felül, ilyen például a családi adókedvezmény eltörlése. És van néhány saját javaslat is, ilyen a már megbukott kötelező borravaló ideája vagy a baby sitterek, kertészek, bejárónők és takarítók közteherjeggyel, legálisan való alkalmazásának ötlete. Az ötletbörze megalapozottságát jó érzékelteti, hogy a 84 lépés nagy részének eddig még nem hozták nyilvánosságra a költségvetési hatását: sem azt, hogy mennyi bevételt vagy kiadást jelent az államkasszának, sem azt, hogy honnan teremtik elő a kiadásokra szánt pénzt.

78-84. lépés: Mezőgazdaság

Fejlesztés, korszerűsítés, támogatás, ésszerűsítés, kedvezményes hitelek - mintha egy pénzintézet éves beszámolóját olvasnánk, pedig csak Gyurcsány mezőgazdaság-fejlesztési elképzeléseinek címszavait idézzük. A stílusosan nem az országház kupolája alatt, hanem vidéken ismertetett lépések mindenkinek ígérnek egy keveset, aki a földből él: az állattartóknak nagyobb versenyképességet, a növénytermesztőknek korszerűsítést, az élelmiszeriparnak több exportlehetőséget, korszerű szaktanácsadást, agrárbiztosítási alapot és a szövetkezeti üzletrészek most-aztán-tényleg-végleges rendezését. A vidékfejlesztéssel kapcsolatos ötletek elsikkadtak, a miniszterelnök csak arra figyelt oda, hogy el ne felejtse leszögezni: a mezőgazdaság nélkül nem őrizhető meg a hagyományos magyar kultúra, a földközeli tradíció és életmód.
Olvasson a mezőgazdaság 7 pontjáról>>>

65-77. lépés: Adózás

A tervezettnél sokkal tovább tartó egyeztetések, és a bejelentés egyszeri elhalasztása után hétfőn tette közzé a miniszterelnök a következő öt évre szóló adópolitikai koncepciót. Noha Áder János a hétvégén azt kérte a kormányfőtől, hogy ne fogjon átfogó adóreformba, a hosszú hónapokig tartó egyeztetés eredményének ismertetésében már nem lehetett megállítani Gyurcsányt. A miniszterelnök ígérete szerint öt év alatt 1000 millárd forinttal, ebből jövőre máris 300 milliárddal csökkentik az adóbevételeket. A luxusadó bevezetése jelenti az egyetlen új adónemet, viszont megszűnik az eho és az iparűzési adó, csökken az áfa és az szja. Mi örülünk, bár szívesen megtudnánk már, minek a terhére lesz ilyen bőkezű a kormány.
Olvasson az adózás 13 pontjáról>>>

59-64. lépés: Lakótelepek

Kétmillióan laknak a csaknem nyolcszázezer, iparosított technológiával épült lakótelepi lakásban. Ennyi emberrel már csont nélkül lehet választást nyerni, fittyet hányva Tárkira, Mediánra, Szonda Ipsosra, forintleminősítésre, államháztartási hiányra, bármire. Nem csoda, hogy a miniszterelnök örömmel sétálgat lakótelepeken, hogy Olvasson a lakótelepek 6 pontjáról>>>

45-58. lépés: Szakképzés

Képzési kártya, új szakképzési központok létrehozása, a hiányszakmák feltöltése, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakmák számának 400-ra csökkentése - ezek a legfontosabb ígéretei a kormányfő által bejelentett, a szakképzésre és felnőttépzésre vonatkozó lépéseknek. A kormányfő szerint a szakmunka és szakmunkások becsületét kell visszaszerezni, ami kicsit olyan, mintha Gyurcsánynak megtetszett volna a Fidesz későkádári kort idéző Munka, otthon, biztonság lózungjának első szava. Orbán Viktor óta minden kormányfő számára fontos a "változó gazdasági, munkaerő-piaci körülményekhez alkotó módon alkalmazkodni képes munkaerő képzése és fejlesztése". Noha ez a mondat nem a 45-58. lépés egyikéből, hanem a '98-as Orbán-programból való, aktualitása azóta sem változott. Kérdés, hogy végre történik-e valami, vagy 2006-ban ismét készül egy program, amely csupa ígéretes, ám akkora már 8 éve meg nem valósított elképzelést tartalmaz.
Olvasson a szakképzés 14 pontjáról>>>

37-44. lépés: Családtámogatás

A családtámogatások rendszerében a kormány a családi pótlék hangzatos emelésével egyidejűleg megszünteti a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, és megnyirbálja a családi adókedvezményeket. Így hiába hangzik jól, hogy a kétszeresére nő a családi pótlék, valójában lesznek olyanok, akik 446 forinttal kapnak többet az új rendszerben, mint eddig. Az intézkedések összesen mintegy kétmillió gyermek családját érintik, és azonkívül, hogy a legrászorultabbak felzárkóztatására 20 milliárd forintot szánnak, semmit nem tudunk azok költségvetési hatásairól, így arról sem, hogy ezt a 20 milliárdot honnan teremtik elő. A kedvezmények megszüntetéséből és átalakításából fakadó megtakarítások mindenesetre részben fedezhetik a többletkiadásokat, ám a kormány erről pontos adatokat még közölt.
Olvasson bővebben a családtámogatás 8 pontjáról>>>

16-36. lépés: Egészségügy

A politikusok szeretnek új mentőautók mellett fényképeszkedni, ez sokkal jobban eladható, mint elkezdeni a fájdalmas egészségügyi reformot. A Gyurcsány-kormány ismét az előbbit választotta, és még mindig azon rugózik, hogy tizenöt perc alatt mindenhova odaérjen a mentőautó, pedig ezt már Orbán Viktor is hiába ígérte meg. A programok nagy részének teljesítése minden különösebb csinnadratta nélkül az Egészségügyi Minisztérium napi feladatai közé tartozna, de máskülönben talán nem jönne ki a száz lépés. Elsősorban a járulékfizetéssel kapcsolatos lépésektől várható jelentős bevételnövekedés, a kormány döntése szerint az osztalékok és egyes önálló jövedelmek januártól járulékkötelesek lesznek. A kormány számításai szerint, ez 3-4 milliárd forintot hoz az államkaszának. Ez részben finanszírozhatja a beruházások költségeit, bár nem szabad elfelejteni, hogy csak a helikopterek és mentőautók beszerzése négymilliárd forintra rúg. Persze egyes intézkedés jelentős kiadáscsökkentést eredményezhetnek, de tudomásunk szerint részletes számítások egyelőre erről sem készültek.
Olvasson még az egészségügy 21 pontjáról>>>

1-15. lépés: Munkaügy

A foglalkoztatásban és munkaügyben 15 lépést fogalmazott meg a kormányzati agytröszt, ezek összesen legalább másfélmillió embert érintenek. A kabinet néhány ponton növelné a juttatásokat, például emelné a munkanélkülieknek fizetett segély összegét és garantálná a minimálbért. Más esetekben viszont keményen beszigorítanának: szigorúbb munkaügyi ellenőrzéseket ígérnek, a feketén foglalkoztatókat bíróság elé állítanák, és szigorítanák a munkaerő-kölcsönzés szabályait is. Az államkasszát leginkább az itt bejelentett intézkedések tölthetik fel: csak a feketemunka kifehérítésétől minimum tízmilliárd forintnyi költségvetési bevételt vár a kormány. A legnagyobb kiadási tétel a nyugdíj előtt állók részmunkaidős foglalkoztatása lehet, igaz, erre nem egy, hanem négy év alatt költené a kabinet a csaknem 5 milliárd forintot.
Olvasson bővebben az első 15 pontról>>>

Lépés neve Érintettek száma Várható költségvetési hatás Aki először megígérte, elkezdte Megvalósulás
Foglalkoztatáspolitika, munkaügy
1. Munkanélküliek ellátásának javítása 430 000 - 0,03-0,04 milliárd forint Medgyessy-kormány -
2. Alkalmi munkavállalás bővítése 80 000 +0,5-0,6 milliárd forint Medgyessy-kormány -
3. Mezőgazdasági idénymunka meghosszabbítása n. a. n. a. Új -
4. Munkaügyi ellenőrzések szigorítása 10-15 000 vállalkozás + 0,3-0,4 milliárd forint Medgyessy-kormány -
5. Adószigor a feketemunka ellen 100 000 + 10 milliárd forint Új Részben
6. Feketefoglalkoztatásból büntetőügy n. a. - Új -
7. Bírságolt cégek kizárása a közbeszerzésből 10-15 000 vállalkozás - Új -
8. Minimálbér-garancia 160-180 000 n. a. Új -
9. Szigorúbb munkaerő-kölcsönzés 50-60 000 n. a. Új -
10. Munkavállalás szociális ellátásban részesülőknek is 200 000 n. a. Új -
11. Új közmunkaprogramok 200 000 n. a. Horn-kormány -
12. Aktív álláskeresés ösztönzése 400 000 n. a. Orbán-kormány -
13. Változó felnőttképzés 60-80 000 - Orbán-kormány -
14. Részmunkaidő nyugdíj előtt a versenyszférában n. a. - 4,77 milliárd forint Új -
15. A fogyatékos-foglalkoztatás új támogatási rendszere 40-60 000 n. a. Medgyessy-kormány -
Egészségügy
16. Új sürgősségi osztályok létrehozása - n. a. Orbán-kormány -
17. Új helikopterbázisok - n. a. Orbán-kormány -
18. Új mentőautók - - 1,8 milliárd forint Medgyessy-kormány -
19. Rákellenes program indítása 10 000 000 n. a. Orbán-kormány -
20. Onkológiák korszerűsítése 300 000 n. a. Medgyessy-kormány -
21. Daganatos betegek minősített ellátása 300 000 n. a. Medgyessy-kormány -
22. Egységes gyógyító-megelőző kassza 10 000 000 n. a. - -
23. Praxisközösség, praxisalap n. a. - - -
24. Olcsóbb gyógyszerek n. a. n. a. Medgyessy-kormány -
25. Szigorúbb gyógyszerreklám - - Medgyessy-kormány -
26. Átalakuló közgyógyellátás 500-600 000 n. a. Új -
27. Ellátási szabványok kialakítása 10 000 000 n. a. Új -
28. Indokolatlan vizsgálatért fizetni kell - n. a. Új -
29. Járulékfizetés egyéni nyilvántartása 3,8 millió n. a. Medgyessy-kormány -
30. A jogosultság ellenőrzése 3,8 millió n. a. Medgyessy-kormány -
31. Hatékonyabb járulékbeszedés 3,8 millió n. a. Orbán-kormány -
32. Csökkenő járulékok, több befizető 0,4-0,5 millió n. a. Horn-kormány -
33. Minden biztosított után fizessenek járulékot 3,8 millió n. a. Orbán-kormány -
34. Egészségügyi alapellátás mindenkinek 10 millió n. a. Orbán-kormány -
35. Ellátások a biztosítottaknak 3,8 millió n. a. Orbán-kormány -
36. Luxusellátásért külön kell fizetni n. a. n. a. Új -
Családtámogatások
37. Családi pótlék növelése 2 100 000 n. a. Medgyessy-kormány -
38. Extra családi pótlék egyedülállóknak 445 000 n. a. Új -
39. Megszűnő családi adókedvezmény 1 490 000 n. a. Új -
40. Csökkenő adókedvezmény 515 000 n. a. Új -
41. Új, egységes családtámogatás 650 000 - Medgyessy-kormány0 -
42. Átalakuló segélyezés 320 000 - 20 milliárd forint Medgyessy-kormány -
43. Munkavállalás lehetősége gyes mellett 140-160 000 n. a. Új -
44. A gyes nem adózik n. a. n. a. Új -
Lakótelepek
59. Panelfelújítás támogatása 200 000 - 20 milliárd forint Orbán-kormány -
60. Kamatterhek átvállalása 14-15 000 - 0,325 milliárd forint Új -
61. Energiatakarékosság: távfűtés egyéni hőszabályozása 2 000 000 n. a. Orbán-kormány -
62. Energiatakarékosság: távfűtés árának csökkentése 2 000 000 - Új -
63. Lakótelepi rendőrség 70-80 000 n. a. Új -
64. Lakókörnyezet-fejlesztés támogatása n. a. n. a. Medgyessy-kormány -
Adóváltozások
65. Felső áfakulcs 25-ről 20 százalékra 10 000 000 - 166 milliárd forint Új -
66. Szja-változások 2006-ban: kisebb felső kulcs, 50 000 forinttal emelkedő sávhatár 2 250 000 - 66 milliárd forint - -
67. Szja-változások 2007-ben: 150 000 forinttal emelkedő sávhatár, kamatadó 2 300 000 - 30 milliárd forint - -
68. Szja-változások 2008-ban: 200 000 forinttal emelkedő sávhatár 2 450 000 - 30 milliárd forint - -
69. Szja-változások 2009-ben: 400 000 forinttal emelkedő sávhatár 2 600 000 - 84 milliárd forint - -
70. Szja-változások 2010-ben: 700 000 forinttal emelkedő sávhatár 2 950 000 - 141 milliárd forint - -
71. Kedvezményes, 10 százalékos társasági adókulcs n. a. - 13 milliárd forint Új -
72. Az iparűzési adó 2006-os változása: a teljes ipa levonható a társasági adó alapjából n. a. - 18 milliárd forint Medgyessy-kormány -
73. Az iparűzési adó megszüntetése 2008-ban n. a. - 145 milliárd forint Új -
74. A tételes eho megszüntetése 2006. novemberében 4 000 000 - 42 milliárd forint Medgyessy-kormány -
75. A munkáltatói tb-járulék csökkentése 3 százalékponttal 2007-ben 4 000 000 - 240 milliárd forint Fidesz-kormány -
76. A munkáltatói tb-járulék csökkentése 2 százalékponttal 2009-ben 4 000 000 - 110 milliárd forint Fidesz-kormány -
77. Luxusadó 40-50 000 + 5 milliárd forint Új -
Mezőgazdaság
78. Agrárbiztosítás, kárenyhítés n. a. n. a. Új -
79. Állattenyésztők támogatása n. a. - 6,3 milliárd forint Új -
80. Növénytermesztés korszerűsítése n. a. - 102 millió forint Orbán-kormány -
81. Termőföldhasználat ésszerűsítése 7000 - 2,7 milliárd forint Medgyessy-kormány -
82. Élelmiszerbiztonság, agrárexport n. a. n. a. Orbán-kormány -
83. Szaktanácsadási rendszer létrehozása n. a. n. a. Orbán-kormány -
84. Szövetkezeti üzletrészek ügyének rendezése n. a. n. a. Medgyessy-kormány -


  • Vennék
  • Hírek