Emma
9 °C
26 °C

Módosíthatják a Széchenyi-tervet

2001.07.02. 11:36
A Széchenyi-terv fejlesztési támogatásainak egyik feltétele, hogy támogatást csak akkor kapnak a vállalkozók, ha bankgaranciát szereznek. Több pályázat sorsa viszont bizonytalan, mert a bankok a többféleképpen értelmezhető terv miatt inkább nem kockáztatnak.

Kihagyták a bankokat

Utólagos módosításokra azért van szükség, mert az erőltetett menetben készült Széchenyi-terv elkészítésébe nem vonták be a magyarországi pénzintézeteket. Az Index úgy tudja: a bankok elégedetlenek, hiszen számukra értelmezési problémákat okoznak a tervben szereplő garanciális feltételek. Számszerű adatok ugyan egyelőre nincsenek, de az Index tudomása szerint a legtöbb pályázatot a Budapest Bankon, az OTP Bankon és a CIB Bankon keresztül nyújtották be a vállalkozók.

Ködösen fogalmaz a terv

A pénzintézetek több kérdésben is magyarázatra várnak a GM-től - mondta az Indexnek Földi Tamás, a Bankszövetség főmunkatársa. A GM-rendeletben ugyanis az áll, hogy ha a vállalkozó a vissza nem térítendő támogatásból nem az eredeti célt valósítja meg, vagy másképp teljesíti, akkor a pénzt a - garanciavállalás miatt - a bankok fizetik vissza az államnak. A pénzintézetek viszont arra figyelmeztetnek, hogy a Széchenyi-terv nem fogalmazza meg pontosan, hogy mit jelent a hibás vagy a rossz teljesítés.

Vakon szállnak be a pénzintézetek

Akkor is lehívja a kormány a bankgaranciát, ha a vállalkozók nem teljesítik a vállalt üzleti tervet, a pénzintézetek viszont azt mondják: egy például 5-6 éves terv nagyon ritkán teljesül az eredeti elképzelések szerint. A bankok helyzetét pedig a leginkább az nehezíti meg, hogy még azelőtt kell dönteniük a garanciavállalásról, mielőtt pontosan megismernék, hogy milyen szerződést köt a vállalkozó.