Valér
-2 °C
0 °C

Takaréklángon a Széchenyi-terv

2002.07.29. 09:32
A Széchenyi-terv információs zöldszámán már fel sem veszik a telefont, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumból (GKM) pedig csak a türelmes várakozásra buzdító felhívások érkeznek - írja a Magyar Hírlap.
Noha minden jel arra mutat, hogy a kormány mégis a Széchenyi-terv megtartása mellett dönt, az elődje által útjára indított programot várhatóan alaposan "megkurtítják". A döntést mindenesetre halogatja a kormány, s félő, hogy a bizonytalanságban tartott nagyvállalatok átértékelve beruházási politikájukat más országban fektetik be pénzüket.

Egy a Magyar Hírlap birtokába jutott szakértői anyagból kiderült, hogy 39 vállalat, egyenként a százmillió forintot meghaladó értékű beruházását veszélyezteti az állami hozzájárulás hiánya. A cégek által igényelt 5,7 milliárdos támogatásnak ugyanis se híre, se hamva.

Pedig a nagyvállalatok beruházásaira adott - az összköltség körülbelül 10 százalékának megfelelő - állami támogatás egy éven belül három és félszeresen, öt éven belül 17-szeresen "térül meg" az államnak. Legalábbis ennyi pénz folyik be a kasszába az újonnan épült gyárakban és kibővített telepeken dolgozók jövedelemadójából és társadalombiztosítási befizetéseiből.

Nem lenne szerencsés eltörölni a tervet

A befektetők arra hívják fel a figyelmet a terv eltörlése vagy radikális megnyirbálása az ország mindenkori kormányának szavahihetőségét és a beruházási klímát rombolná. Megfigyelők viszont azzal nyugtatgatják a türelmetlenkedőket, hogy forráshiányra való hivatkozással a rendszerváltás óta még soha nem állítottak le pályázatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!