Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nyáron nyithat a szegedi repülőtér

2006.01.19. 13:34
Nyár közepétől működhet a szegedi kereskedelmi repülőtér, a cég középtávú célja évente hatvazezer utas fogadása.
Nyár közepén szállhatnak fel az első gépek a szegedi regionális kereskedelmi repülőtérről - jelentette be Dózsa Gábor, a repteret üzemeltető Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön. A közlekedési társaság célja, hogy nyártól a légikikötő ideiglenes határnyitási joggal rendelkező nyilvános kereskedelmi repülőtérként üzemelhessen és beinduljon a kereskedelmi repülés - mondta az igazgató Szegeden, turisztikai és légi közlekedési szakembereknek rendezett konferencián. A cég középtávú célja, hogy a reptér évente 60 ezer utast fogadjon és az üzleti, valamint sport célok mellett a környező kisebb légikikötők reális alternatívájaként működjön - tette hozzá.

Az 1915-ben katonai céllal létrejött, az 55-ös út mellett 195 hektáros területű reptér fejlesztésének első ütemeként a Betonút Rt. április 20-ig elkészíti a 30 méter széles és 1.185 méter hosszú betonozott kifutópályát, a hozzá kapcsolódó gurulóutat és gyeprácsos tárolót. Ez a kifutópálya ötvenfős, legfeljebb 20 tonna össztömegű gépek fogadására lesz alkalmas - közölte a szakember. A társaság elkezdte a fogadóépület tervezését, a csomagok és az utasforgalom kezeléséhez szükséges berendezések beszerzését - tudatta az igazgató. A tervek szerint a jövőben a kifutópályát 45 méter szélesre és 2.500 méter hosszúra bővítik.

A repülőtér közel 1,5 milliárd forintos fejlesztését az önkormányzat saját forrásai mellett a regionális fejlesztési tanács 540 millió és a Csongrád Megyei Önkormányzat 100 millió forintos támogatása tette lehetővé. A Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal eddig 250 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz, az idén pedig további 130 millió forinttal támogatja a reptér fejlesztését - mondta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.