Benedek
-4 °C
5 °C

Szárnyal a szegedi repülőtér

2006.10.16. 07:41
A szegedi repülőtér éjszaka és rossz látási viszonyok között is alkalmas 50-60 személyes gépek fogadására. Mindemellett korszerű kiszolgáló létesítmények és gurulóutak épültek, de az utasforgalmi terminálról csak most döntöttek.

300 millió forintos költséggel utasforgalmi terminál épülhet a szegedi repülőtéren - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Nagy Sándor, a város alpolgármestere. A beruházást egy több forrásból finanszírozott fejlesztési program keretében kívánja megvalósítani a tulajdonos önkormányzat. Az alpolgármester elmondta: a folyamatosan növekvő forgalom miatt úgy döntöttek, hogy a 150 hektáros repülőtéri ingatlanból 49 hektárt ipari célra hasznosítanak, ami forrásokat is teremt a beruházás megvalósításához.

A területen - amelynek rendezési tervét a közelmúltban módosították - egy olyan ipari parkot alakítanak ki, amely elsősorban logisztikai központoknak és nagy alapterületű raktáraknak ad helyet, de termelőüzemek építésére is lehetőség lesz. Ezt követően kezdenek hozzá a most elkészült leszállópálya meghosszabbításához, amely nagy utas- és teherszállító gépek fogadását is lehetővé teszi. A légibázist üzemeltető, az önkormányzat tulajdonában lévő Szegedi Közlekedési Kft. már elkezdte a program előkészítését - tette hozzá Nagy Sándor.

A néhány évvel ezelőtt ingyenes vagyonátadással a város birtokába került légibázison eddig több mint 1,5 milliárd forint értékű beruházás valósult meg. Többek között 1185 méter hosszú és 30 méter széles kifutópályát építettek, és olyan navigációs, illetve fénytechnikai berendezéseket telepítettek, amelyek révén a szegedi repülőtér éjszaka és rossz látási viszonyok között is alkalmas 50-60 személyes gépek fogadására. Mindemellett korszerű kiszolgáló létesítmények és gurulóutak épültek, valamint több, a gépeket kiszolgáló speciális járművet is beszereztek. Az alpolgármester elmondta: a részleges használatbavételi engedélyt követően a múlt héten egy Ferihegyről érkezett úgynevezett bemérő gép segítségével a műszaki próba is lezajlott, és a repülőtér a légügyi hatóságtól néhány napon belül megkapja a végleges használatbavételi engedélyt. A légikikötő forgalma az elmúlt másfél évben megtöbbszöröződött. Csupán augusztusban 634 géppel 843 utas érkezett Szegedre.