Olivér
4 °C
8 °C

Szélerőműgyár épülhet Magyarországon

2005.08.01. 09:03
Az iparágban 32 százalékos piaci részesedéssel rendelkező dán Vestas Holding AG várhatóan hazánkban építi fel Kelet-Közép-Európa első szélerőműgyárát. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások már elkezdődtek, több hazai cég bevonásával, mondta el a Napi Gazdaságnak Csákány Miklós, a szombathelyi székhelyű Precíz Építőipari és Kereskedelmi Kft ügyvezető igazgatója.

A világ legnagyobb szélerőműgyártója, illetve annak a térséggel foglalkozó németországi leányvállalata, a Vestas GmbH elsősorban a nagy költséggel és körülményesen szállítható széltornyokat (oszlopokat) gyártaná Magyarországon. Nem kizárt, hogy az ügyben még az idén végleges döntés születik.

Támogatják a szélfogást

Csákány Miklós kifejtette, a várhatóan többmilliárdos beruházás előkészítése azt követően gyorsult fel, hogy lendületbe jött a közép-európai, illetve a hazai szélerőműipar. Felgyorsultak az engedélyeztetési eljárások, javult a műszaki előkészítés színvonala, és nem utolsósorban immár nincs gond a finanszírozási hátérrel sem. A magyarországi szélerőműprogramok megvalósításához központi és uniós források mellett - egyre nagyobb mértékben - vállalkozói tőke is rendelkezésre áll. Az ügyvezető igazgató hozzátette, külföldről elsősorban szakmai, míg a határokon belülről elsősorban pénzügyi befektetők jelentkeznek.

Ennek eredményeként az idén még 5, jövőre pedig várhatóan mintegy 50 kis szélerőségnél is folyamatosan áramot termelő, Vestas-technológiával felszerelt, főként 2 megawatt teljesítményű szélerőmű épül Magyarországon. Elsősorban a Kisalföldön, Győr-Moson-Sopron megyében építkeznek majd. A már előkészített beruházások értéke meghaladja a 30 milliárd forintot. Az átadási határidőket tekintve csupán az a kérdés, hogy a Vestas milyen ütemben tudja majd szállítani a szükséges műszaki berendezéseket. Csákány elmondta, augusztus közepétől már üzemszerűen termel az ország jelenlegi legnagyobb, 1,8 megawattos, összesen 610 millió forintból elkészült szélerőműve Szaparon, és várhatóan még az idén befejeződik a csetényi és három kisalföldi beruházás is.

A műszaki előkészítést és felügyeletet minden esetben az Energy Sistems Kft. végzi, amely a Vestas kizárólagos magyarországi képviselője, míg a korábban csak hagyományos építőipari tevékenységgel foglalkozó Precíz Kft lebonyolít és kivitelez - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Minden egyes blokk működtetésére önálló társaságot hoznak létre a befektetőkkel közösen, amely többnyire a helyi áramszolgáltatóval köt megállapodást a villamos energia eladásáról.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?