Ferenc
11 °C
30 °C

Szélerőműgyár épülhet Magyarországon

2005.08.01. 09:03
Az iparágban 32 százalékos piaci részesedéssel rendelkező dán Vestas Holding AG várhatóan hazánkban építi fel Kelet-Közép-Európa első szélerőműgyárát. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások már elkezdődtek, több hazai cég bevonásával, mondta el a Napi Gazdaságnak Csákány Miklós, a szombathelyi székhelyű Precíz Építőipari és Kereskedelmi Kft ügyvezető igazgatója.

A világ legnagyobb szélerőműgyártója, illetve annak a térséggel foglalkozó németországi leányvállalata, a Vestas GmbH elsősorban a nagy költséggel és körülményesen szállítható széltornyokat (oszlopokat) gyártaná Magyarországon. Nem kizárt, hogy az ügyben még az idén végleges döntés születik.

Támogatják a szélfogást

Csákány Miklós kifejtette, a várhatóan többmilliárdos beruházás előkészítése azt követően gyorsult fel, hogy lendületbe jött a közép-európai, illetve a hazai szélerőműipar. Felgyorsultak az engedélyeztetési eljárások, javult a műszaki előkészítés színvonala, és nem utolsósorban immár nincs gond a finanszírozási hátérrel sem. A magyarországi szélerőműprogramok megvalósításához központi és uniós források mellett - egyre nagyobb mértékben - vállalkozói tőke is rendelkezésre áll. Az ügyvezető igazgató hozzátette, külföldről elsősorban szakmai, míg a határokon belülről elsősorban pénzügyi befektetők jelentkeznek.

Ennek eredményeként az idén még 5, jövőre pedig várhatóan mintegy 50 kis szélerőségnél is folyamatosan áramot termelő, Vestas-technológiával felszerelt, főként 2 megawatt teljesítményű szélerőmű épül Magyarországon. Elsősorban a Kisalföldön, Győr-Moson-Sopron megyében építkeznek majd. A már előkészített beruházások értéke meghaladja a 30 milliárd forintot. Az átadási határidőket tekintve csupán az a kérdés, hogy a Vestas milyen ütemben tudja majd szállítani a szükséges műszaki berendezéseket. Csákány elmondta, augusztus közepétől már üzemszerűen termel az ország jelenlegi legnagyobb, 1,8 megawattos, összesen 610 millió forintból elkészült szélerőműve Szaparon, és várhatóan még az idén befejeződik a csetényi és három kisalföldi beruházás is.

A műszaki előkészítést és felügyeletet minden esetben az Energy Sistems Kft. végzi, amely a Vestas kizárólagos magyarországi képviselője, míg a korábban csak hagyományos építőipari tevékenységgel foglalkozó Precíz Kft lebonyolít és kivitelez - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Minden egyes blokk működtetésére önálló társaságot hoznak létre a befektetőkkel közösen, amely többnyire a helyi áramszolgáltatóval köt megállapodást a villamos energia eladásáról.