Auguszta
-3 °C
2 °C

Díjmentesen leadható az e-hulladék

2005.07.12. 09:13
A kereskedelmi egységek felkészültek a használt berendezések fogadására, sokan nem is kötik új termék vásárlásához a leadást. Az elektronikai hulladék gyűjtésére és kezelésére eddig öt koordináló szervezet alakult, írta összeállításában a Napi Gazdaság.
Már egy hónap múlva, augusztus 13-tól vásárlás esetén minden elektronikai szaküzlet köteles díjmentesen visszavenni a vásárló által bevitt régi háztartási berendezést, amennyiben az darabszám és használati cél alapján megegyezik az újonnan vásárolttal.

Ekkor lép ugyanis életbe az a tavalyi kormányrendelet, amely kötelezi a kereskedőket az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételére. Az uniós irányelvet a magyar jogba átültető rendelet a gyártókat a hulladék átvételére és hasznosítására kötelezi. Utóbbi körbe tartoznak a hazai gyártók, a Magyarországon elsőként forgalomba hozó importőrök, valamint az Európai Unióból beszállító cégek.

A visszavételi arányt idén 1-9 százalékosra becsülik, 2008-ra ez 1-36 százalék lesz. A hasznosítás és újrafeldolgozás előírt értéke 2005-ben 13-20 százalék, 2008-ban pedig 50-80 százalék. Kelemen József, a KVVM hulladékgazdálkodási főosztályának vezető főtanácsosa a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a nagyobb kereskedelmi egységek már felkészültek a feladatra.

Több helyen régóta leadhatók használt háztartási gépek, a raktározás és a szállítás megoldása inkább a kisebb üzleteknek okoz nehézséget. Azok a felhasználók, akik nem vásárolnak új elektronikai terméket, az elfekvőben lévő régi berendezéseiket a hulladékudvarokban adhatják le.

Kelemen József hozzátette, a márkaszervizek nagy része is jelezte, hogy hajlandó díjmentesen, vásárlástól függetlenül is visszavenni a használt terméket. A koordináló szervezetek tervezik, hogy a közeljövőben a lomtalanításokhoz kapcsolódóan használt elektronikai termékek begyűjtését is megszervezik.

A törvény megengedi, hogy a gyártók az új termékek árában úgynevezett elkülönített díjat alkalmazzanak, ez viszont csak a hulladékkezelés során felmerülő költségeket fedezheti, nem képezhet nyereséget. Az árba beépített díj nyomán a nagyobb termékeknél - például hűtő- és mosógép - várhatóan 2-3 ezer forint, míg a kisebb termékeknél - kompakt fénycső - 70 forint körüli árnövekedéssel lehet számolni.

A környezetvédelmi hatóságnak még nincsenek pontos adatai a hazai gyártók és forgalmazók számát illetően. A gyártók kötelesek regisztráltatni magukat az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőségen. Eddig mintegy 400 érintett vállalat jelentkezett, de becslések szerint a számuk ennél jóval több.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft