Emőke
-4 °C
9 °C

Szerb bankot venne az OTP

2005.11.08. 09:58
Szándéknyilatkozatot nyújtott be az OTP a szerbiai Vojvodjanska banka a.d. Novi Sad 99 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására. Az OTP-nek ez a harmadik szerbiai bankvásárlási kísérlete.
Az OTP Bank szándéknyilatkozatot nyújtott be a szerbiai Vojvodjanska banka a.d. Novi Sad 99 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására. A magyarországi pénzintézetnek ez a harmadik kísérlete, hogy szerbiai bankot vásároljon. Először a Jubankát szerették volna megvenni, de a privatizációs versenyben elbuktak. Október végén kötelező érvényű ajánlatot nyújtottak be a Niska banka a.d. Nis (Niska banka) 89,39 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására.

A Vojvodjanska banka 463,5 millió euros mérlegfőösszege alapján számított piaci részesedése 6,2 százalék volt 2005. június 30-án. A bank 175 fiókból álló hálózatán keresztül szolgálja ki mintegy 680 ezer ügyfelét - tájékoztatta az Indexet a bank.

Az OTP Bank bankakvizíciós stratégiájában a célországok egyikeként jelölte meg Szerbiát. A bank Romániában is terjeszkedne. Szintén október végén jelentették be, hogy előzetes, nem kötelező érvényű ajánlatot nyújtottak be Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A. (CEC) többségi részesedésének megvásárlására. Az OTP-nek ez a második bankvásárlási kísérlete Romániában, korábban ugyanis sikerült megvenniük a RoBankot.