Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Jön a fekete szeptember

2006.08.28. 07:46
A tanévkezdés nemcsak a diákokat sújtja, a cégek és a munkavállalók életét is számos adóváltozás keseríti: jön a szolidaritási különadó, bevezetik a dupla járulékalapot, emelkedik a természetbeni juttatások terhe, az áfa, a jövedéki adó, valamint a munkavállalói és az egészségbiztosítási járulék is.

A nyereséges vállalkozások a szolidaritás jegyében szeptembertől különadót fizetnek korrigált adózás előtti eredményük után. Nem muszáj az év utolsó négy hónapjában képződő nyereség után leróni a 4 százalékos adót, a vállalkozások az arányosítás módszerét is választhatják, azaz éves eredményük harmada után is megfizethetik a pluszterhet. A döntést ráérnek az év végén meghozni, de augusztus 31-ével bezárólag érdemes évközi mérleget készíttetni, főként azoknak, akik egyelőre bizonytalanok árbevételük eloszlását illetően.

Kétszeres járulék

Szeptember elsejétől a foglalkoztatóknak, a főállású és az evázó egyéni vállalkozóknak, valamint a társas vállalkozásoknak havonta legalább a minimálbér kétszerese, azaz 125 ezer forint után kell megfizetniük a tb-járulékot. Ha a megemelt járulékalapnál kevesebbet fizetnek ki, elegendő a tényleges jövedelem - de legalább a minimálbér - után leróni a terheket, erről azonban értesíteni kell az adóhatóságot. A szakértők tanácsa szerint a vezető pozícióban lévő alkalmazottak esetében érdemes vállalni a dupla terhet, legalábbis ha a cég nem akarja magára vonni az APEH figyelmét. Szeptember elsejét követően az első ilyen bejelentést a havi járulékbevallás- és fizetés határidejéig, vagyis október 12-éig kell megtenni.

Az alkalmazottak bruttó béréből a bejelentéstől függetlenül több járulékot kell levonni szeptembertől: a munkavállalói járulék másfélszeresére, azaz 1,5 százalékra nő, míg az egészségbiztosítási járulék a jelenlegi 4-ről 6 százalékra. A természetbeni juttatások adóterhei tíz százalékponttal nőnek, azaz a céges telefonok magáncélú használata után 54 százalékos adót kell fizetni. Utóbbi megúszható, ha a vállalkozás a magánbeszélgetések költségét kiszámlázza és megfizetteti alkalmazottjával.

Vigyázni kell az adószámra

Az uniós jogharmonizáció miatt bekövetkező pozitív változás viszont, hogy a céges telefon áfájának nemcsak a fele, hanem 70 százaléka lesz levonható. Szeptembertől a kedvezményes áfakulcs emelése kapcsán számos termék és szolgáltatás áfája emelkedik 20 százalékra, emiatt át kell állítatni a pénztárgépeket is.

Ősztől már fenyegeti a cégeket az adószám felfüggesztésének veszélye, ami együtt jár az áfalevonási jog szünetelésével. A felfüggesztésre több ok miatt is sor kerülhet például akkor, ha hivatalos irat kétszer "címzett ismeretlen" jelzéssel érkezik vissza az adóhatósághoz vagy a vállalkozás nem rendelkezik bejelentett szervezeti képviselővel, illetve a megadott elérhetőségi helyeken nem található. Érdemes tehát még szeptember előtt ellenőrizni, hogy a vállalkozás címe, illetve képviselőjének elérhetősége helyesen szerepel-e az adóhatóság nyilvántartásában.