Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Privatizálják a Szerencsejáték Rt-t?

2003.10.03. 08:24
Az állam értékesítené a Szerencsejáték kisebbségi tulajdonrészét, amit a 2004-es költségvetési törvényjavaslat azzal magyaráz, hogy a társaság működésébe indokolt a magántőke bevonása, ám 50 százalék plusz egy szavazat továbbra is állami tulajdonban maradna.
Egy évvel korábban, a 2003-as költségvetési javaslatban ugyancsak szerepelt az SzRt. állami tulajdonának csökkentésére vonatkozó javaslat, ám az Országgyűlésben megtárgyalt és elfogadott törvényben már nem. Idén nyár derekán azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak az SzRt. vezérigazgatója, hogy ismeretei szerint pillanatnyilag nincs napirenden a cég magánosítása.

Nincsenek forrásgondok

Székely Gábor az interjúban elmondta, hogy a társaság stabilan működő vállalat, forrásgondjai nincsenek, tőkeemelés nem szükséges. Tegnapi megkeresésünkre Székely Gábor megerősítette azt az interjúban is megfogalmazott álláspontját, hogy az SzRt. privatizációja a tulajdonos hatáskörébe tartozik, a menedzsmentnek az eredményes gazdálkodást kell biztosítania.

A 2002-es mérlegadatok szerint az SzRt. saját tőkéje 14,89 milliárd forintra emelkedett az egy évvel korábbi 12,52 milliárdról. A 49 százalékos tulajdonrész tehát a jelenlegi könyv szerinti értéken csaknem 7,3 milliárd forintot érhet. A cég tavaly több mint 102 milliárd forintos árbevétel mellett 9,7 milliárdos üzemi és 2,36 milliárdos mérleg szerinti eredményt ért el.

Állami monopólium marad

Az SzRt. mérlegadataiból az is kiderül, hogy a rövid távú kötelezettségeinek állománya 15 milliárd forintra rúgott az előző év végén. Az SzRt.-nek a tavalyi évről szóló üzleti jelentése szerint nyolc kft.-ben van közvetlen érdekeltsége, emellett két részvénytársaság részvényeinek "elenyésző" hányadát is birtokolja.

A számsors-, valamint a sportfogadásos játékokban monopolhelyzetben lévő SzRt. tavaly 42 milliárd forint befizetési kötelezettséget teljesített a költségvetés felé. Az 1991 augusztusában érvénybe lépett szerencsejáték-törvény teljes megújítása évek óta várat magára. Korábbi információk szerint idén elkészült volna az új változat tervezete, amihez az SzRt. koncepciós javaslatot is készített.

Vélhetően nem változik az a korábbi gyakorlat, hogy a szerencsejáték-szervezés állami monopólium marad, s legfeljebb koncessziós formában működtethetnek magánvállalkozások különböző szerencsejátékokat, így például kaszinót vagy nyerőautomatákat.

Már készült javaslat

Kérdés, hogy az SzRt.-részvénycsomag értékesítésének terve - amennyiben azt a parlament jóváhagyja - megváltozatja-e az itthoni piac jövőjével kapcsolatos elgondolásokat, továbbá hogy kaphatnak-e szerepet a magánosítás során külföldi befektetők. A nemzetközi gyakorlat szerint a számsorsjátékok szervezése általában országhatárokhoz kötött.

A Napi Gazdaság mintegy másfél évvel ezelőtti információja szerint készült már javaslat arra, hogy tőkeemeléssel - akár tőzsdei bevezetés formájában - magántulajdonba is kerülhessenek kisebbségi hányaddal SzRt.-részvények. Ez az elképzelés akkor született, amikor azt tervezte a lottótársaság, hogy országos bukmékeri fogadójáték- és VLT rendszerű nyerőautomta-hálózatot alakítana ki, amihez az akkori számítások szerint öt-hat milliárd forint tőkére lett volna szükség.