Piroska
-2 °C
5 °C

Egy éven belül eladhatják a Szerencsejáték Rt.-t

2003.11.24. 13:55
A tervek szerint 2005 végéig várhatóan sor kerülhet újabb tőzsdei bevezetésre a privatizáció keretében. A Napi Gazdaság úgy tudja, a Szerencsejáték Rt.-ről van szó. Az ellenzék nem támogatja a cég magánkézbe adását, és az FHB privatizációját sem tartja sikernek.
Jövő év végéig várhatóan sor kerülhet újabb tőzsdei bevezetésre a privatizáció keretében - jelentette ki László Csaba pénzügyminiszter az FHB-részvények tőzsdére való bevezetése után. László Csaba még korainak tartotta megnevezni, hogy melyik cégről van szó, ugyanakkor a Napi Gazdaság úgy értesült, hogy ez a Szerencsejáték Rt. lehet.

Az FHB-bevezetést napirend előtti felszólalásában a pénzügyminiszter sikeresnek értékelte. Ezt támasztja alá az is, hogy az ÁPV Rt. terveiben még a bank száz százalékának eladásából hatmilliárd forintra számítottak. Ezzel szemben az FHB-jegyzés 13 milliárd forint bevételt hozott, a papírok 49 százalékának eladásával. Az FHB papírjai röviddel dél előtt 4550 forintos árfolyam körül forogtak a BÉT-en.

Az állam jobb tulajdonos

A Fidesz nem támogatja a Szerencsejáték Rt. ötven százalékot el nem érő tulajdonrészének privatizációját. Szerintük ezzel az aranytojást tojó tyúkot vágnák le. Az ellenzéki párt úgy véli, semmi sem indokolja a magánosítást, hiszen az rt. az állam legjobb gazdasági társasága, amely biztos bevételt nyújt a költségvetésnek.

Tállai András, fideszes politikus hangsúlyozta: erre a szolgáltatásra nem igaz Medgyessy Péter azon kijelentése, miszerint az állam a legrosszabb tulajdonos, sőt Tállai szerint ebben az esetben az állam a legjobb tulajdonos. A Medgyessy-kormány mindent elad, nem számít, hogy a magyar polgárok jövőjét, biztonságát értékesíti - közölte Tállai.

"Szocialisták privatizációjától ments meg, Uram, minket" - reagált Font Sándor, az MDF képviselője a pénzügyminiszter napirend előtti felszólalására. Szerinte a jelenlegi kormány privatizációs kísérletei eddig semmi jóra nem vezettek, a nyertesek pedig csak a szocialista körökhöz tartozók.

A kormánypárti képviselők, Kuncze Gábor szabaddemokrata pártelnök és Göndör István szocialista frakcióvezető-helyettes sikeresnek minősítette az FHB privatizációját.