Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Egyre kevesebb szeszesitalt fogyasztanak Magyarországon

2002.11.20. 10:03
Az előző évhez képest némileg visszaesett tavaly a finomszeszgyártás Magyarországon, jövőre azonban fellendülést hozhat a bioetanol készítése. A szeszesital-fogyasztásban ugyanakkor 1-2 százalékos csökkenés tapasztalható az elmúlt években.

Magyarországon tavaly 42,5 millió hektoliterfok finomszeszt gyártottak, szemben az előző évi 43,3 millió hektoliterfokos termeléssel - derül ki a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) adataiból. Győry László, a szervezet igazgatója emlékeztetett arra, hogy a kapacitás ennek a duplája, ezzel is magyarázható, hogy finomszeszgyártás tekintetében Magyarországon a világtendenciával ellentétes folyamatok zajlanak: a budafoki szeszgyárat néhány éve bezárták, már csak a Győri Szeszgyár és Finomító Rt. és a Hungrana Kft. gyárt finomszeszt. Ennek mennyiségét várhatóan növeli majd, hogy az üzemanyaghoz keverhető lesz a bioetanol, amelynek használatát az Európai Unióban kötelezővé teszik a gázkibocsátás csökkentése érdekében. A jövedéki adótörvény szerint jövőre Magyarországon már nem is terheli jövedéki adó a bioetanolt.

Máshogy fest a helyzet a szeszes italoknál, amelyek egy főre jutó fogyasztása országos átlagban évente 3,1 hektoliterfok, ami 10 millió lakossal számolva 31 millió hektoliterfokot jelent (egy hektoliterfok - más néven abszolút liter - 1 liter 100 százalékos szesztartalmú italnak felel meg). A fogyasztás az 1980-as évek végén még 5-5,5 hektoliterfok volt, az utóbbi években 1-2 százalékkal csökkenő tendencia érvényesül - hívta fel a figyelmet Győry László, hozzátéve: az elfogyasztott összes alkoholtartalmú ital egyharmada bor, egyharmada sör, egyharmada pedig égetett szesz.

Az alkoholmennyiség ötödét feketén adják el

Az MSZSZT adatai szerint tavaly a szabad forgalomba bocsátott szeszes italok 11,5 millió hektoliterfokot tettek ki, a gyümölcspálinka 2,9 millió, a köztes alkoholtartalmú italok pedig 2,2 millió hektoliterfokot. Bérfőzésből 5,5 millió hektoliterfok szeszes ital származott, míg importból 1,2 millió. Az illegális, adóelkerülő tevékenység révén körülbelül 20 százalékot értékesítenek, ha megállják a helyüket a statisztikusok fogyasztási adatai.

Az alkoholtermelés csökkenéséhez persze a FÁK-piacok bezáródása is hozzájárult, nem csak a belföldi szeszfogyasztás csökkenése - hívta fel a figyelmet Fórián Zoltán agrárelemző, utalva egyúttal arra a tendenciára is, hogy a szeszesital-értékesítésben már az utóbbi években is növekedett a nagy kereskedelmi láncok szerepe - a gyártók örömére -, hiszen a tárgyalások nehézségei ellenére ezek jól fizető, nagy tételben vásárló vevők. A szűkülő belföldi piacot továbbra is a márkás italok arányának javulása színesíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!