Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jövedéki adó helyett import

2005.07.12. 09:37
A festékgyártó cégek számára egyszerűbb uniós területről behozni az ipari denaturált szeszt, mint küzdeni a szigorú magyar szabályokkal. Az ipariszesz-gyártás uniós követelménye szerint ott kell megfelelni a jogszabályoknak, ahol az anyagot gyártják.
A nagy festékgyártók közül néhány importból fedezi denaturáltszesz-igényét, mert a magyar gyártási szabályok nem teszik lehetővé a "finomabb" anyagok előállítását. Az érintettek szerint jó lenne harmonizálni a magyar és uniós szabályozókat.

Tavaly 335 ezer hektoliter ipari szesz fogyott a magyar piacon, amelyből a két nagy gyártó, a Hungrana Kft. és a Győri Szesz Rt. 325 ezer hektolitert állított elő. A maradék 10 ezer hektoliter importból származott, írta a Napi Gazdaság.

Sipos Domokos, a Hungrana ügyvezető igazgatója szerint a múlt év számukra inkább stagnálást jelentett. Problémaként említette, hogy az uniós csatlakozás előtt erőteljes importvédelmet kapott a magyar ipar. A védelem a csatlakozással megszűnt, így az olasz, francia, illetve a denaturált szesz esetében a görög anyagok akadálytalanul érkezhetnek az országba.

Az ipariszesz-gyártás uniós követelménye szerint ott kell megfelelni a jogszabályoknak, ahol az anyagot gyártják. Emiatt a magyar ipar némi versenyhátrányban van, ugyanis a jogszabályok itthon szigorúbbak, mint az EU más országaiban. Sipos szerint a denaturált szeszek esetében jó lenne, ha a magyar jogszabályok harmonizálnának az unióssal.

A magyar denaturálás szabályai ugyanis nem teszik lehetővé olyan anyagok előállítását, amelyeket a nagy alapanyag-felvevők igényelnek. Korábban lehetősége volt a nyomdáknak, a festékgyártóknak, hogy az itthon megvásárolt ipari szeszt saját receptúra alapján denaturálják, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) felügyelete alatt.

Így a vásárolt ipari szesz jövedékiadó-mentessé vált. Ám 2002-ben megváltoztak a szabályok és a korábbi 320 helyett immár csak két előállítót, a két ipariszesz-termelő vállalatot kell ellenőriznie a vámhatóságnak.

A jogszabályi környezet változása miatt egyébként több festékgyártót is jövedékiadó-fizetésre köteleztek, ám a behajtásra végül nem került sor. A szigorú szabályok következtében hozatja néhány festékgyártó Görögországból a terméket.

Ez egyelőre nem okoz komolyabb gondot a magyar gyártóknak, ám a jövőben csökkenhet a denaturált szesz piacán a részesedésük. Az ipariszesz-piac 40 százalékát különben a denaturált anyagok teszik ki.