Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Jön a MÁV Szevasz

2007.01.02. 07:30
Idén kiválik a MÁV-ból, és önálló társasággá alakul a vasút személyszállítási üzletága. Az új cég neve MÁV Szevasz Zrt. lesz, és váhatóan a második félévben kezd működni. Az állami vasúttársaság idén csaknem 112 milliárd forintnyi tőkejuttatást is kap.

A MÁV Zrt. szervezeti átalakításának részeként önálló társasággá szervezik 2007-ben a személyszállítási üzletágat. A várhatóan MÁV-SzeVaSZ Személyszállító Vasúti Szolgáltató Zrt. néven létrejövő társaság a tervek szerint az első félév második részében kezdi meg működését. Addigra az új társaságnak be kell szereznie a Magyar Vasúti Hivatal engedélyét a vasúti tevékenység végzésére.

A motorvonatokat is megkapják

A MÁV Zrt. évente 152 millió utas szállít. Az új társaság apportjába tartozik majd a személyszállító gördülőállomány, beleértve a jelenlegi és az újonnan beszerzendő motorvonatokat is - közölte a MÁV.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter már tavaly bejelentette, hogy az állami személyszállítás költségtérítése 2007-ben 100 milliárd forint lesz, ami a tavalyinak a duplája. A 100 milliárd forintot meghaladó összeget nem támogatásként, hanem közszolgáltatási szerződés keretében, szolgáltatási díjként adja az állam a MÁV Zrt.-nek.

Az önálló személyszállítási társaság az eszközeihez kapcsolódó beruházási hiteleket magával viszi. Ezeket a kölcsönöket a közszolgáltatási szerződés megkötése után keletkező bevételeiből azokat folyamatosan törleszti majd.

112 milliárdos segítség

A MÁV jegyzett tőkéjét idén egyébként 111,6 milliárd forinttal emelik a költségvetési törvény értelmében (20 milliárd forintos tőkecsökkentést hajtottak végre a tőkemegfelelés biztosítására). A költségvetési törvény felhatalmazta a kormányt a tőkeemelés ütemezésre, ez a korábbi információk szerint két részletben történne meg. Egyik részét már januárban megkapja a vasúttársaság, a többi időzítését a MÁV üzleti terveitől teszik függővé.

A MÁV tőkehelyzetét jelentősen rontja, hogy a 2006. évet várhatóan 104 milliárd forint veszteséggel zárja. A társaság hitelállománya 2006 végére eléri a 356 milliárd forintot, amiből 277 milliárd forintra van állami garancia.  • Vennék
  • Hírek