Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön a MÁV Szevasz

2007.01.02. 07:30
Idén kiválik a MÁV-ból, és önálló társasággá alakul a vasút személyszállítási üzletága. Az új cég neve MÁV Szevasz Zrt. lesz, és váhatóan a második félévben kezd működni. Az állami vasúttársaság idén csaknem 112 milliárd forintnyi tőkejuttatást is kap.

A MÁV Zrt. szervezeti átalakításának részeként önálló társasággá szervezik 2007-ben a személyszállítási üzletágat. A várhatóan MÁV-SzeVaSZ Személyszállító Vasúti Szolgáltató Zrt. néven létrejövő társaság a tervek szerint az első félév második részében kezdi meg működését. Addigra az új társaságnak be kell szereznie a Magyar Vasúti Hivatal engedélyét a vasúti tevékenység végzésére.

A motorvonatokat is megkapják

A MÁV Zrt. évente 152 millió utas szállít. Az új társaság apportjába tartozik majd a személyszállító gördülőállomány, beleértve a jelenlegi és az újonnan beszerzendő motorvonatokat is - közölte a MÁV.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter már tavaly bejelentette, hogy az állami személyszállítás költségtérítése 2007-ben 100 milliárd forint lesz, ami a tavalyinak a duplája. A 100 milliárd forintot meghaladó összeget nem támogatásként, hanem közszolgáltatási szerződés keretében, szolgáltatási díjként adja az állam a MÁV Zrt.-nek.

Az önálló személyszállítási társaság az eszközeihez kapcsolódó beruházási hiteleket magával viszi. Ezeket a kölcsönöket a közszolgáltatási szerződés megkötése után keletkező bevételeiből azokat folyamatosan törleszti majd.

112 milliárdos segítség

A MÁV jegyzett tőkéjét idén egyébként 111,6 milliárd forinttal emelik a költségvetési törvény értelmében (20 milliárd forintos tőkecsökkentést hajtottak végre a tőkemegfelelés biztosítására). A költségvetési törvény felhatalmazta a kormányt a tőkeemelés ütemezésre, ez a korábbi információk szerint két részletben történne meg. Egyik részét már januárban megkapja a vasúttársaság, a többi időzítését a MÁV üzleti terveitől teszik függővé.

A MÁV tőkehelyzetét jelentősen rontja, hogy a 2006. évet várhatóan 104 milliárd forint veszteséggel zárja. A társaság hitelállománya 2006 végére eléri a 356 milliárd forintot, amiből 277 milliárd forintra van állami garancia.