Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szabad a pálya a szexhirdetéseknek

2005.06.25. 20:09
A fogyasztóvédők szerint ellenőrizhetetlen, hogy pénzért vagy a kölcsönös élvezetek érdekében kínálják-e "manökenalkatú szépségek", "széparcú harmincasok" vagy a "feszes testű főiskolások" a kéjeket. Bár tippjük van, mivel nem ellenőrizhetik a hirdetőket, bizonyítani sem tudják, hogy azok valóban szolgáltatnak. Az egyetlen megoldás az erotikus hirdetések teljes tiltása lehetne, de elismerik, hogy ilyenkor is lehetne kerülőutakat találni: jönnének a franciaórák és a kényeztető kikapcsolódások.
Egy 1999-ben elfogadott törvény értelmében tilos hangrögzítőn, írásban, képben vagy más berendezés útján szexuális szolgáltatást felajánlani, azt hirdetni vagy ilyen cselekményben közreműködni. A törvény azonban mintha nem is létezne: a világhálón és egyes napilapokban egymást érik az olyan hirdetések, amelyek feladói pénzért kínálják a szexuális együttlét perceit, félóráit vagy óráit.

Nem megy lányhoz a fogyasztóvédő

A törvény szerint nem tiltható, ha valaki azt hirdeti, hogy csak saját igényei kielégítésére szeretne szexuális kapcsolatot létesíteni, büntetendő azonban, ha a hirdető a szexuális együttlétért pénzt fogad el. Az utóbbi hirdetésért nemcsak a feladót, hanem a hirdetést közzétevőt is meg lehetne büntetni. Erre azonban eddig nem volt precedens - tudta meg az Index Siklósi Mátétól, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség helyettes szóvivőjétől.

A hirdetéseket közzétevő napilapok aláíratnak egy nyilatkozatot a hirdetővel, hogy szexuális kapcsolatot nem üzleti célból keres. Így már csak a hirdetés feladóját lehetne büntetni, ehhez azonban bizonyítani kellene, hogy valóban pénzt kér vagy fogad el az együttlétért. A fogyasztóvédők azonban nem vesznek igénybe ilyen szolgáltatásokat, hogy bizonyíthassák azok illegális voltát, így csak sejtésük van arról, hogy valóban pénzt fogad el az aktusért az a 19 éves nő, aki full extrás kalandokat kínál gáláns úriembernek.

Szexről nincs szó

Ilyen hirdetések egyébként egyre nagyobb számban jelennek meg nemcsak erotikus magazinokban, hanem két napilapban, valamint hirdetési újságokban is. Siklósi Máté szerint a két - ugyanazon kiadó által megjelentetett - napilapban alkalmanként 70-80 hirdetés lát napvilágot, nagyjából hasonló szövegezéssel. "Feszes testű tornászlányok", "érzéki harmincasok", "utcán is feltűnő szépségek", "hatalmas álló cicik", "játékos szexi hölgy", "huszas szöszi", "aktív nagyi", "kaland, szerelem, diszkréció" - ezek a leggyakoribb formulák. Szembetűnő, hogy szexről általában nincs szó a hirdetésekben, persze mindenki sejtheti, hogy a "kellemes időtöltést" hogyan értik a "diszkrét kapcsolatot" ígérő, "gavallér férfit" kereső hölgyek.

Ennyi hirdetés feladóját akkor sem lehetne ellenőrizni, ha a fogyasztóvédők elkezdenének eljárni a lányokhoz, amire egyébként nem is készülnek. Nincs is erre jogkörük, mondja Siklósi Máté, aki szerint ha lenne is, akkor is olyan iszonyú munkát jelentene az, ami elvenné a fogyasztóvédők összes energiáját.

Noha a jogsértők akár több százezer forintos büntetést is kaphatnának, bizonyítás hiányában tudomásunk szerint eddig senkit nem bírságoltak meg. Siklósi Máté szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a jelenlegi törvény a piaci szereplők együttműködésével kijátszható. Az FVF helyettes szóvivője úgy véli, a legnagyobb problémát azok a lapok jelentik, amelyek teret engednek a hirdetéseknek.

Hatalmas az internetes prostikínálat

Pedig ma már elsősorban nem is az újságokban hirdetnek az örömlányok, hanem a világhálón. Bár a weblapok egy része belépéskor figyelmezteti a látogatót, hogy az oldalon erotikus tartalom van, így azt csak 18 év fölöttiek látogathatják, ennek a betartását senki nem tudja garantálni. Sőt, Siklósi Máté szerint jogilag ennek a figyelmeztetésnek sem kellene szerepelnie a honlapon, tudomása szerint erről csak egyes üzemeltetők állapodtak meg.

Márpedig a webes prostihirdetésekhez képest szinte elenyésző a napilapokban pénzért ajánlott szex mennyisége. Több mint száz olyan magyar nyelvű oldal van a neten, amelyek erotikus társkereséssel foglalkoznak - ezek között van olyan is, amelyek több tucat lány hirdetését tartalmazza -, emellett százas nagyságrendűre tehető az egyes lányokat bemutató honlapok száma.

Ezeken az oldalakon a prostituáltak már fotósorozatokkal hirdetik magukat: a félmeztelen, meztelen, egy vibrátor vagy egy másik lány társaságában készült képek és a hirdetések szövege itt sem hagy kétséget a hirdető szándékai felől. "Exkluzív megjelenésű fotómodell igényes és kulturált úriembereket kényeztetne diszkrét, privát otthonában", "popókedvelő 23 éves vár gavallér urakat", "mindenre nyitott harmincas" és "franciázni imádó profi masszőrhölgy" ígéri, hogy elvarázsol.

Hogy a hirdetések jellegéhez és tartalmához kétség se férhessen, a hölgyek és szolgáltatásaik kiértékelésére külön fórum működik, ahol az elégedett vagy elégedetlen kuncsaftok nyíltan kitárgyalják azt is, hogy az adott hölgynél mennyiért lehet egy-egy órát vagy félórát eltölteni, mi van az alapárban, és az extrákért mennyit kell fizetni. A lányok hirdetéseit közzétevő honlapok sem túlzottan árnyaltak: a nevében piros lámpát viselő weblapot éppúgy találni, mint olyanokat, amelyekben a lányok, házak, vendégek, lányok házhoz, rossz lányok, redzone (piros zóna) kifejezések szerepelnek, és persze gyakori utalások vannak az alkalmi szexre is.

A teljes tiltás sem megoldás

A kialakult helyzetben talán az lenne az egyetlen megoldás, ha az erotikus témájú hirdetéseket alapban betiltanák vagy meghatároznák azoknak a szavaknak és kifejezésnek a körét, amelyeket nem lehet hirdetésben leírni - mondja Siklósi Máté. Ez utóbbi megoldást a különböző szexuális segédeszközök és termékek hirdetésével kapcsolatban már sikeresen alkalmazták.

A fogyasztóvédelmi szakember ugyanakkor hozzáteszi: tudomása szerint a jogalkotásban egyre kevésbé jellemző trend az, hogy tételesen felsorolnák a tiltott kifejezéseket. Emellett biztos abban is, hogy nem tudnák olyan aprólékosan fogalmazni, amit az örömlányok ne tudnának megkerülni. Az erotikus témájú hirdetések teljes tiltása esetén a napilapokból eltűnhetnének a nyílt szexuális hirdetések, ám burkoltan (például franciaórák vagy kényeztető kikapcsolódások hirdetésével) ez a jogszabály is kijátszható lenne. Az interneten még egyszerűbb lenne a helyzet, hiszen egyszerűen csak külföldi tárhelyekre kell áthelyezni a tartalmat.