Szófia kívánatos, Budapest nem

2006.05.15. 13:51
Szófia és Varsó a legvonzóbb ingatlanbefektetési célpontok a világon. A Prestige Group globális felmérésében az ingatlanárakat, a bérleti hozamokat, az ország politikai stabilitását és a tulajdonszerzés jogi hátterét vették figyelembe. A spanyol tengerparti ingatlanok egyértelműen veszítettek vonzerejükből. Kelet-Közép Európa előretörése ellenére Budapesten nem ajánlott vásárolni, csak nézelődni.
A Prestige Group felmérése szerint Szófiában még mindig 150 euró körül alakulnak az átlagos négyzetméterárak, az éves felértékelődést 18 százalékra becsülik. A bulgáriai ingatlanbefektetés mellett szól az is, hogy a leva árfolyama az euróhoz van kötve, így az árfolyamkockázat nem magasabb, mint Nyugat-Európában.

Varsó szintén a legvonzóbb célpontok között szerepel. Az átlagos négyzetméterárak viszonylag alacsony szinten, 165-175 euró között mozognak, az árak növekedése viszont elérheti a 19 százalékot is éves szinten, így a bolgár mellett a lengyel főváros szerepel a vásárlásra leginkább ajánlott országok között.

A harmadik legjobb befektetésnek ítélt célpont a portugáliai Algarve nyugati része, ahol a négyzetméterárak ugyan 250 euró körül alakulnak, ám piaci elemzők szerint a helyi lakásárak mintegy 20 százalékkal nőhetnek évente.

Telített spanyolok

A külföldi - elsősorban brit - magánbefektetők hagyományos kedvence, a spanyolországi Costa del Sol a felmérés szerint túlságosan telített lett, a fejlesztések volumene miatt árnövekedés már nem nagyon várható a népszerű tengerparti szakaszon. Ezzel szemben a gyenge dollár miatt Florida várhatóan továbbra is kedvelt befektetési célpont marad.

Budapest nem szerepel az egyértelmű vételi ajánlások között, a felmérés a budapesti lakáspiacot megfigyelésre, illetve kivárásra tartja csak alkalmasnak. Ebbe a kategóriába sorolta a Prestige Group a magyar főváros mellett Dublint, Fokvárost és Dubait is, ez utóbbit elsősorban a jogi bizonytalanságok miatt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön