Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Indulhat a 110 milliárdos légibázis-építés

2009.02.03. 07:37
A sikeres vasárnapi váti ügydöntő népszavazást követően mindinkább úgy tűnik, zöld utat kaphat a Sia-Port Kft. összesen mintegy 110 milliárd forintos repülőtér-építési programja - értesült a Napi Gazdaság.

A 605 szavazásra jogosult váti közül 317-en támogatták a - tervek szerint több ezer új munkahelyet teremtő - beruházás megvalósítását, s csupán 146-an voksoltak ellene. Áprilisban még a szomszédos Porpácon is lesz szavazás, miután a légibázist a két település közötti, mintegy 600 hektáros területen szeretnék felépíteni.

A beruházás első ütemében a közepes méretű utas- és teherszállító gépek fogadására alkalmas, 4 ezer méter hosszú és 60 méter széles kifutópálya mellett gurulóutak, parkoló, fogadóépület és különböző kiszolgáló létesítmények, így hangárok, illetve szerelőcsarnokok, valamint egy legalább 15 ezer négyzetméteres cargobázis készülne el. A légikikötőt olyan navigációs berendezésekkel szerelik fel, amelyek rossz látási viszonyok között is lehetővé teszik a repülőtér működtetését.

Az évente 170 ezer tonna áru továbbítására alkalmas repülőtér vasúti kapcsolatot is kap. A teljes program 2-8 ezer új munkahely létrehozásával számol, ám mint Lovas Péter, a Sia-Port Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, már az építkezés során is elsősorban helyi, illetve környékbeli vállalkozóknak kívánnak munkalehetőséget biztosítani. A kivitelezés legkorábban 2010-ben kezdődhet, s 2012-ben már gépeket fogadhat az új repülőtér. A jelenlegi tervek szerint naponta 25 repülő érkezhet, illetve indulhat.