Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Csökkenhet a fiskális szigor

2004.04.05. 08:29
Elemzők szerint a fiskális politika lazítására való utalás nem csak a 2008-as, de az egy-két évvel későbbi eurózóna-tagságot is kérdőjelessé teheti a befektetők szemében.
A monetáris tanács mai ülése tartja lázban a piacot, a fiskális politika lazításáról szóló múlt pénteki pénzügyminiszteri bejelentés valahogy elkerülte a figyelmet. A mai kamatdöntés kommentárja azonban ráirányíthatja a figyelmet Draskovics Tibor londoni nyilatkozatára - értékelte a helyzetet Tóth Illés, a DZ Bank elemzője. A pénzügyminiszter arról beszélt, hogy lassulhat a költségvetés kiigazításának üteme, s a hiány az eddig hivatalosan felvállalt évi 1 százalékkal szemben csak a felével, 0,5 százalékkal csökkenhet.

A hiány a lényeg

Ezzel összefüggésben elmondta, hogy nem kell sietni az euró bevezetésével, szerinte teljesen helyénvaló lenne a 2009-2010-es dátum. Ez nem jelenti azt, hogy Magyarország végleg feladta volna az eredeti, 2008-as belépést, a céldátum jelenleg felülvizsgálat alatt áll, de esélye a minimálisra csökkent - így értelmezhetők Draskovics szavai. A pénzügyminiszter azzal indokolta a lazításról szóló elhatározást, hogy a kiadáscsökkentés nehezíti a gazdaság helyzetét, árt a kormány népszerűségének és politikai kockázattal jár - mondták a nevük elhallgatását kérő londoni elemzők. Ebben az esetben a politikai kockázat az előrehozott választásokat jelentheti - vélekedett Kovács György, a Budapest Economics elemzője. Szerinte egyébként még a csökkentett ütem mellett is összejöhet az áht GDP-arányos hiányára kitűzött kritérium 2007-re, ami választás utáni év, és így abban az évben könnyen lehet 0,6 vagy 0,7 százalék a csökken(t)és.

A 2007 végi 3,1 százalékos hiány Kovács szerint éppoly megfelelő, mint a 3 százalék alatti, Brüsszelben ugyanis sokat nyom a latban, hogy milyen trendeket lehet felvázolni, merre haladnak az egyensúlyi és a fiskális folyamatok, milyen pályát rajzolnak fel - és mire szánják el magukat - a gazdaságpolitikusok. A pénzpiac nem fogja fel tragikus hírként a bejelentést, annak rövid távon nem lesz hatása az árfolyamra - vélekedett Barcza György, az ING Bank elemzője. A befektetők most elsősorban a 2004-es 4,6 százalékos deficitcél teljesítésre figyelnek, a középtávú fiskális politika megítélése ősszel, a 2005-ös költségvetés fő számainak ismeretében válik hangsúlyossá. Ezzel együtt az elemző úgy látja, hogy a végbefektetők számottevő érdeklődése híján törékeny a jelenlegi 248 forintos szint.

Az euró árfolyam előbb-utóbb visszatér a 250-255 forintos tartományba. Tóth Illés szerint még lehet pénzpiaci sztori Draskovics kijelentéséből, főleg, ha a jegybank mai közleménye is kitér rá, vagy legalábbis a költségvetési politika miatt mutatkozó rövid távú kockázatokra hívja fel ismételten a figyelmet. Elemzők szerint a fiskális politika - egyebek mellett a 2006-os választási évvel magyarázott - lazítására való utalás nem csak a 2008-as, de az egy-két évvel későbbi eurózóna-tagságot is kérdőjelessé teheti a befektetők szemében, akik ismét az euró bevezetéséhez szükséges elkötelezettséget hiányolhatják a gazdaságpolitika irányítóiból.