Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Sziget Kft. idén csak nullszaldót tervez

2002.08.07. 10:01
Idén körülbelül 10 százalékos bővüléssel 1-1,05 milliárd forint árbevételt hoz a ma véget érő Sziget fesztivál a Sziget Kft.-nek; a cég a tavalyi 60 millió forint nyereség után ez évben nullszaldót tervez. Takács Gábor ügyvezető igazgató nemsokára "hivatalosan is" kisebbségi tulajdonos lesz a társaságban.
Idén lelassult a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. által szervezett Sziget fesztivál árbevétel-növekedése, a látogatószám stagnál - derül ki az egyhetes könnyűzenei rendezvény adataiból.

A 2000 és 2001 között 55 százalékkal bővülő büdzsé idén 10 százalékkal 1-1,05 milliárd forintra nő - mondta a Napi Gazdaságnak Takács, aki jövőre 1,1 milliárdos árbevételt remél.

Tavalyi szinten a látogatószám

A rendezvény színhelyéül szolgáló Hajógyári-sziget megtelt, így naponta legfeljebb 65 ezer embert tudnak kényelmesen kiszolgálni. Idén egy-egy napon körülbelül 50 ezren tartózkodtak kint, így a tavalyi 360 ezres összlétszám után 2002-ben mintegy 350 ezer nézőre számítanak. (A 20 ezer hetijegyes mellett naponta 20-35 ezer napijegyes látogató fizetett a programokért.)

A társaság ügyvezető igazgatója, Takács Gábor az üzleti lapnak elmondta, 4-5 éven belül szeretnék elérni a maximális, összesen 450 ezres létszámot. A helyszűke ellenére költözést nem terveznek, mert az az ügyvezető szerint túl nagy kockázatot jelentene.

A tavaly nyereséges fesztivál idén - a kedd esti adatoktól függően - nullszaldót vagy kis nyereséget hozhat. A Pepsi márkanév mögött álló Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Rt. támogatása a tavalyi mintegy 150 millió forintról számításaink szerint 100 millió forintra csökkent: ennek oka főként a dollárárfolyam-változás, de a Pepsi számos, a magyar könyvekben ki nem mutatható külföldi promócióval is segíti a rendezvényt - mondta Takács.

A Pannon GSM Rt. 60 millióról körülbelül 100 millióra emelte támogatását. A többi szponzor esetében nem volt nagyarányú változás. Takács a jövőben sem számít jelentősebb változásra, bár megjegyezte: reméli, hogy a különböző állami támogatók az idei összesen 60 millió forint után jövőre már 100 millió forint körüli összeget adnak. (A főváros továbbra is ingyen adja a helyszínt.)

A cég idén csak nullszaldót remél

Takács a kft. kisebbségi tulajdonosa is: a szóbeli megállapodás alapján három éve fennálló helyzetet az eddigi 50-50 százalékos tulajdonosokkal, Gerendai Károllyal és Müller Péter Sziámival a közeljövőben "papíron is" szentesítik; egyéb tulajdonosi változástól azonban elzárkóznak. A vételárat nem kívánta közölni.

Tavaly a kft. 60 millió forint adózott eredményt ért el, ebből a tulajdonosok 12 millió forint osztalékot vettek fel. Idén a Sportsziget nevű rendezvényük - kellő számú szponzor híján - veszteséges volt. Bár reményeik szerint a Sziget mellett a Budapest Parádé is nyereséges lesz, a cég idén csak nullszaldó körüli eredményt remél.