Bernadett
-2 °C
4 °C

Szilícium-völgy a volt állami gazdaságban

2003.06.23. 10:44
Egykori állami gazdaság területén épülhet fel Közép-Európa legnagyobb tudásközpontja. Ötvenezer embernek munkát adó egyetemváros és technológiai központ létesülne húsz év alatt 12 milliárd euróból, vagyis több mint háromezer milliárd forintból. Az érdekelt magánbefektetők eddig ötmilliárd forintot költöttek el.
A Talentis program magánbefektetőiből alakult Terratalent Tsz. és a térségi önkormányzatok társulása, a Zsámbéki-medence Térségfejlesztési Kht. együtt lett új többségi tulajdonosa a Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Rt.-nek. A HKG Rt. magánosításakor az agrárcéget mintegy nyolcszázmillió forintért csaknem száz százalékban a Háromhalom Rt. szerezte meg.

A kormányváltás utáni bizonytalanság nyomán azonban a HKG alig kapott hitelt, s jelentős veszteséget is elszenvedett. A HKG-tulajdonos Herceghalmi Gazdász Rt.-nek a Talentis programhoz kapcsolódó egyik cég adott végül kölcsönt, biztosítékul részvényeket ajánlottak fel - mondta el Takács Ernő, a Talentis programigazgatója.

Kölcsönért részvényt

Mivel a cég nem tudta visszafizetni a hitelt, a részvények a Talentis magánbefektetőihez kerültek. A Zsámbéki-medence 13 települését tömörítő kistérségi társulás, a Zsámbért ugyanakkor belépett a Talentis megvalósítására létrehozott Zsámbéki-medence Térségfejlesztési Kht.-ba. A kht. későbbi közgyűlésén a magánbefektetők felajánlották a részvények tíz százalékát az önkormányzati szövetségnek.

A közgyűlés döntése alapján a magánbefektetők és az önkormányzatok együtt hozzájutottak a HKG Rt. által megművelt állami földek ötven évre szóló bérleti jogához is. A tulajdonszerzési ügylet részeként a Talentis program keretében vállalták, hogy ötszáz hektár földvagyont tulajdonba adnak a térségfejlesztési kht.-nek, a fentiek szerint ezen terület birtokba adása meg is történt.

Egyetemváros és technológiai park, jobbára magánerőből

A Talentis regionális térségfejlesztési program célja az, hogy a következő húsz év alatt csaknem háromszáz projekt révén, egyebek között egyetemváros, innovációs központ és technológiai park felépítésével az első közép-európai tudásvölgy a Zsámbéki-medencében. A beruházást 75-80 százalékban magántőkéből, 20-25 százalékban EU-s és nemzeti támogatásból kellene finanszírozni.

A HKG Rt. többségi tulajdonának megszerzése - amelynek további működési feltételeit már biztosították - azért vált szükségessé, mert a Talentis program megvalósításának egyik fontos feltétele, hogy a beruházás magántulajdonban lévő földeken induljon meg. A projektekben érdekelt magánbefektetők és pénzintézetek ugyanis a szükséges befektetések és hitelek fedezeteként nem tudnak elfogadni állami tulajdont.

Tudásprogram földcserével

A Talentis ezért javasolta, hogy a Zsámbéki-medencében lévő csaknem négyezer hektáros, jelenleg állami tulajdonú földet cseréljék ki a programban érdekelt befektetők tulajdonában lévő csaknem ötezer hektár, természetvédelmi oltalom alatt álló földre, vizes élőhelyre, árvízi területekre. A Nemzeti Földalapról szóló törvény erre lehetőséget ad - hangsúlyozta Takács Ernő

A földcsereügylethez a Kincstári Vagyoni Igazgatóság és a környezetvédelmi tárca már hozzájárult, mivel azonban százmillió forint feletti értékről volt szó, jóvá kellett volna hagynia Stumpf István kancelláriaminiszternek is. Utóbbira a kormányváltás miatt már nem jutott idő, az ügy pedig azóta alig-alig haladt előre. Az állam által kijelölt értékbecslő szerint a földcsere értékarányos.

A Talentis program alapítói nem akarnak késlekedni a beruházásokkal, ezért is alakult kedvezően a HKG Rt. többségi tulajdonának megszerzése, amellyel újabb lendületet kaphat az első közép-európai innovációs övezet létrehozása Magyarországon. Kenyeres Sándor, a Talentis alapítója úgy fogalmazott, hogy a programot - amely élvezi a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia támogatását - még a földcseréről való döntés előtt el kell indítani.

Húsz év, 12 milliárd euró

A következő 20 év során csaknem 12 milliárd euró értékű beruházás valósulna meg itt. Az ötvenezer munkahelyet létrehozó fejlesztés Magyarország és Közép-Európa vezető régiójává avathatná a Zsámbéki-medencét. A Talentis központi projektjei nemcsak országosan, hanem helyben is hatalmas tudástőkét generálnának.

Ez lehetőséget teremtene az ott élőknek arra, hogy részesei legyenek a tudásvezérelt gazdasági fejlődésnek. A Zsámbéki-medence térségének fejlesztései "svájci színvonalú életkörülményeket teremtenének" az itt élő és dolgozó emberek számára - hangsúlyozta Takács Ernő.

A befektetők ötmilliárd forintot gyűjtöttek össze

A programban érdekelt magánbefektetők 5 milliárd forintot biztosítottak saját forrásaikból a projekt elindítására. Érthető törekvés, hogy valamikor vissza is szeretnék nyerni befektetésüket egy olyan beruházási program nyomán, amely szakértők szerint két százalékkal járulna hozzá a GDP növekedéséhez. Az állam pedig emellett négyszeresen kapná vissza azokat a forrásokat, amelyeket erre szán.