Edina
-12 °C
-3 °C

Újabb kedvezmény a színlelt szerződésekre

2005.12.23. 08:12
A parlament hétfőn fogadta el, január elsején pedig már hatályba is lép az államháztartásról szóló törvény módosítása, amely szerint azok a cégek is kaphatnak állami támogatást, amelyeknél néhány munkavállalót színlelt szerződéssel foglalkoztatnak, írta a Napi Gazdaság.
Az államháztartásról szóló törvény januárban hatályba lépő módosítása szerint, azok a cégek is kaphatnak állami támogatást, amelyeknél néhány munkavállalót színlelt szerződéssel foglalkoztatnak, írta a Napi Gazdaság.

Az MSZP-s képviselők által benyújtott javaslat akkor engedélyezi az állami támogatások folyósítását, ha a vállalatnál a jogsértéssel érintett munkavállalók száma minimális, valamint a vállalat a jogsértést megállapító határozat postázása után egy hónapon belül megszünteti azt. A szabályozás 2008 végéig lesz érvényben.

A törvény szerint csak akkor jogosult a cég a támogatásra, ha már két éve rendezett munkaügyi kapcsolatokkal rendelkezik - kivételt a színlelt szerződések mellett csak olyan "vétségek" jelentenek, mint a hiányosan kitöltött munkaszerződés. Baranyai László, az Országgyűlés Hivatalának munkatársa szerint eddig nem volt ilyen megkötés az állami támogatások terén, így egyértelműen szigorodik az állami támogatásokhoz való hozzájutás.

Az azonban továbbra sem egyértelmű, hogy miért éppen a színlelt szerződések kapnak engedményt. A munkaügyi tárca hivatalosan csütörtökön hozta nyilvánosságra az FMM-PM együttes irányelvet a munkavégzés alapjául szolgáló szerződések minősítési szempontjairól. A tárcák szerint az APEH és az OMMF ellenőrzési gyakorlatában nem változik semmi, mivel az irányelv nem a hatóságoknak, hanem inkább a munkavállalóknak szól.