Bernadett
-2 °C
4 °C

Egyre több a lebuktatott színlelt szerződés

2006.02.01. 07:50
A bíróság nemcsak a munkaügyi felügyeleti határozatok nyomán, hanem a foglalkoztatott kérésére is gyakran minősíti munkaviszonnyá a vitás jogviszonyt.
A munkaügyi felügyelők és a bírák mind nagyobb gyakorlatot szereznek a színlelt szerződések felfedésében, illetve megítélésében. A tapasztalatok szerint a munkaügyi hatóság által elmarasztalt cégek hiába fordulnak az igazságszolgáltató fórumhoz, mivel az többnyire megalapozottnak találja és megerősíti a kifogásolt határozatot - közölte a Világgazdasággal Tánczos Rita, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság csoportvezető bírája. Sok a színlelt szerződéssel kapcsolatos jogvita. A több éve alkalmazott gyakorlat alapján a bíróság nemcsak a munkaügyi felügyeleti határozatok nyomán, hanem a foglalkoztatott kérésére is gyakran minősíti munkaviszonnyá a vitás jogviszonyt.

Nemegyszer a jogviszony megszűnése folytán derül fény a szabálytalan alkalmazásokra. A munkavállaló többnyire nem csinál ügyet a feketemunkából, örül, hogy dolgozhat. Ám ha felmondanak neki vagy egyszerűen csak megszűnik a megbízása, és nem szerződnek vele újra, megpróbálkozik a bírósági úttal. Azzal érvel, hogy munkaviszonyban állt. Kéri a munkáltatói intézkedés jogellenességének megállapítását, valamint az ezzel járó anyagi jogkövetkezmények alkalmazását. Rendszerint nem is sikertelenül. Van, amikor eredetileg is munkaviszonyban állt, azt közös megegyezéssel megszüntették, és attól kezdve foglalkoztatták vállalkozási vagy megbízási szerződéssel.

A közszférában szintén előfordul színlelt szerződéses jogvita, mondta a bírónő. Az is gyakori, hogy az alkalmazók szeretnek határozott idejű szerződéseket kötni, ám ez általában szabálytalan, mert csak helyettesítést vagy meghatározott feladat ellátását szolgálhatná. A határozott idő elteltével pedig előszeretettel - és jogellenesen - újra és újra meghosszabbítják a szerződéseket.

A munkáltatók mindig más megoldásokkal próbálkoznak kibújni a szabályok alól. Az utóbbi időben elszaporodott az illegális munkaerő-kölcsönzés. Az erre nem jogosult cégek vállalkozói jogviszonyba "csomagolják" tevékenységüket, a munka törvénykönyve azonban januártól megszigorította az idevágó garanciális rendelkezéseket - hívta fel a figyelmet Tánczos Rita.