Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Szakszervezetek a színlelt vállalkozások ellen

2003.08.04. 14:02
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elítéli az szja-csökkentés tervezett elhalasztását és határozott fellépést sürget a munkavállalókat ellehetetlenítő színlelt vállalkozások felszámolása érdekében. Az érdekvédők szeretnék elérni, hogy januártól a reálbér a GDP bővülésével egyező mértékben emelkedjen.
A GDP bővülésével megegyező reálbérnövelést kíván elérni az őszi bértárgyaláson az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége - közölte Borsik János elnök hétfőn sajtótájékoztatón. A szakszervezeti konföderáció vezetője azt is kijelentette: el kell kezdeni a színlelt vállalkozási szerződések felszámolását.

Elfogadhatatlan az szja-csökkentés elhalasztása

A szakszervezeti szövetségnek elfogadhatatlan, hogy a kormány a törvényben már jóváhagyott jövő évi szja-csökkentés megváltoztatását fontolgatja. Az autonómok szerint a kormánynak számolnia kellett az ötven százalékos közalkalmazotti keresetnövelés reálbérnövelő hatásaival, azzal, hogy mindez a többi szakterületen is növeli a bérigényeket. "Ennek hatását most nem lehet a dolgozókon számon kérni" - hangsúlyozta az elnök.

Elkezdenék a színlelt vállalkozások felszámolását

Borsik János szólt arról is, hogy nagyobb határozottságát várnak el a kormánytól a törvénysértő foglalkoztatás elleni fellépésben. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a kormány, a munkaadók és a munkavállalók konszenzussal fogadták el a Munka törvénykönyve, illetve a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény erre vonatkozó módosításait. "Így tehát nincs indok arra, hogy a készülő önfoglalkoztatói törvényre hivatkozva a munkaügyi miniszter moratóriumot hirdessen az előírtak alkalmazására" - állította az elnök.

Az autonómok elnöke szerint egyszer el kell kezdeni a színlelt szerződések felszámolását. A hatékonyabb ellenőrzésekhez legalább kétszer annyi munkaügyi ellenőrre lenne szükség, magasabb fizetésekre ezen a területen, illetve továbbképzésre - jegyezte meg Borsik János.

2006-tól 38 órás munkahét?

A szakszervezeti szövetség elnöke kifejtette álláspontját a 38 órás munkahétről. A szövetség szerint 2006. január 1-jéig általánossá kell tenni Magyarországon ezt a munkaidőt a keresetek csökkentése nélkül, törvényben szabályozva. Ugyanakkor lehetőséget kell adni a munkaadóknak arra, hogy sajátos lehetőségeikhez igazodva ütemezzék a bevezetést.

Borsik János az őszi bértárgyalásokra utalva megjegyezte: az adó- és járulék szabályokról, a minimálbér-emelésről, a keresetemelési mértékekről együtt kell majd tárgyalni és megállapodni. Az autonómok egy korábbi javaslatáról, miszerint igen nagy szükség lenne egy önálló közlekedési tárcára, a szakszervezeti vezető megjegyezte: nehezményezik, hogy a kormány még válaszra sem méltatta indítványukat.