Auguszta
-3 °C
2 °C

Alacsonyabb szja januártól

2003.06.04. 11:09
Az adókulcsok és -sávok alapján jövő évtől, ha csak kis mértékben is, csökken a személyi jövedelemadó-teher. A szélső adókulcsok kettő csökkennek, a középső négy százalékkal mérséklődik. A változással főleg a nagy jövedelemmel rendelkezők járnak jól: évi tízmillió fölötti keresetnél a különbség már 240 ezer forint.
Öt év után ismét lefelé mozdulnak az adókulcsok, írja a Magyar Hírlap. A napilap összeállításából kiderül: az átlagfizetéssel rendelkezők adója januártól 3500 forinttal mérséklődik, a legmagasabb keresetűek azonban akár havi 20 ezer forintot is nyerhetnek az adójogszabályok változásán.

Kisebb adókulcsok

A már korábban elfogadott adójogszabályok szerint január elsejétől két-két százalékkal csökken az alsó és a felső sávba tartozó jövedelmek adója. Így a legkevesebbet keresők 20 helyett 18, a legtöbb jövedelemmel rendelkezők 40 helyett 38 százalékos adót fizetnek.

Az adózás természetesen progresszív marad, így a százalékok csak az adott jövedelmi sávra érvényesek. Az átlagfizetés körül összeget keresők - tehát akiknek a jövedelme a középső sávba esik - négyszázalékos mérsékléssel számolhatnak. A középső sávban ugyanis az adókulcs 30-ról 26 százalékra csökken.

A jövedelmi sávok is változnak

Az adókulcsokhoz hasonlóan az egyes adósávok is módosulnak a jövő év elejétől. Még az évi 800 ezer forintos fizetés is a legkisebb kulcs szerint adózik 2004-től, vagyis 150 ezer forinttal "tolják ki" ennek a sávnak a felső határát. Számításaink szerint tehát aki évi 800 ezret keres, az az idei 165 ezer forintos jövedelemadónál jövőre 21 ezerrel kevesebbet, csak 144 ezer forintot fizet.

Ugyancsak 150 ezer forinttal emelték a középső sáv határát, így a legmagasabb adókulcs szerint az évi másfél millió forintos jövedelemnél többet keresők adóznak. Aki tehát havi 125 ezer forintos bruttó keresettel rendelkezik - és más jövedelmei, valamint jövedelmet csökkentő költségei nincsenek -, az januártól már visszakerül a felsőből a középső kategóriába.

A gazdagoknak kedvez

Az adórendszer változtatása az adóhivatal számításai szerint 1,6 százalékkal mérsékli, és így 20 százalék alá csökkenti az átlagos adóterhet. Jelenleg 21,2 százalékos az adóteher, vagyis minden száz forintnyi bruttó jövedelemből ennyi vándorol az államkasszába. A Magyar Hírlap összeállításából kiderül, hogy ezt a pénzt az adózók 85 százaléka fizeti ki, 15 százalékuk ugyanis a kedvezményeknek köszönhetően nem fizet adót.

Mivel ez főként a kisebb keresettel rendelkezőkre vonatkozik, az adótábla változtatása őket érinti kevésbé. Minél magasabb valakinek a jövedelme, annál nagyobb "megtakarításra" számíthat az adójogszabályok változásával. Ha valaki bruttó kétmilliót keres, annak a ideinél 84 ezer forinttal több marad a zsebében, aki viszont tízmilliónál magasabb jövedelemmel rendelkezik, az évi 240 ezerrel többet tarthat meg.

Kedvezményekkel egymillió is megspórolható

Az adókedvezmények segítségével tovább csökkenthető a befizetett szja. A Magyar Hírlap úgy számol, hogy a kedvezményekkel akár egymillió forintot is meg lehet takarítani. Igaz, ehhez az kell, hogy valaki havi 3,5 millió forintot keressen, legyen két főiskolás vagy egyetemista, költségtérítést fizető gyermeke, összesen három embert tartson el, emellett egyszerre legyen őstermelő és szellemi munkát végző, valamint súlyosan fogyatékos, továbbá tagja önkéntes nyugdíjbiztosítónak, van életbiztosítása, adakozik, továbbképzi magát, lakáshitelt törleszt és tőkeszámlán jelentős összeget tesz félre.

Ha ez az együttállás eléggé valószínűtlen is, az biztos, hogy a kedvezményekkel jövőre is számottevő adócsökkentést lehet elérni. Bár az is valószínű, hogy a már elfogadott adótörvényen az év vége előtt még változtatnak. Mint már hírt adtunk róla, a pénzügyminisztériumban készülnek a lakáscélú hiteltörlesztés adókedvezményének módosítására. Ezt kedden, az Index Törzsasztalában adott online interjújában Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott is elismerte, ám leszögezte: a megkötött szerződéseknél nincs szó az adókedvezmények megszüntetéséről, csak bizonyos korrekciókról.