Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mégsem csökken jövőre az szja?

2003.07.16. 07:18
A Pénzügyminisztérium tervei szerint mégsem csökkennének jövőre az szja-terhek - írja a Világgazdaság. A személyi jövedelemadó módosításáról már tavaly ősszel törvény született. Ezt azonban a költségvetési lyukak betömködése érdekében most módosíttatná a pénzügyi tárca. A javaslat akár koalíciós feszültséget is eredményezhet.
A Pénzügyminisztérium tervei szerint a tavaly elfogadott törvényben foglaltakkal szemben jövőre mégsem mérséklődnének a szja-terhek - közölte a Világgazdaság. A koalíciós feszültséget okozó elképzelésről folyamatosan egyeztetnek minisztériumi, kormány- és pártvezetői szinten.

Kevés az állam bevétele

A kedvezőtlen makrogazdasági folyamatokra hivatkozva született meg a pénzügyi kormányzat elképzelése, hogy a költségvetés bevételi oldalának stabilizálása érdekében hozzányúlnának a 2004-es személyijövedelemadó-táblához. Ezt a szabad demokraták kezdeményezésére már a 2003-as adótörvények tavalyi elfogadásakor jogszabályba foglalták.

A jövő évi szja-tábla adóteher-csökkentést tartalmaz, amit a kabinet mégsem kíván vállalni. A kormány szerdán tárgyal a jövő évi költségvetés tervéről, illetve annak fő számairól - olvasható a Világgazdaságban.

Csökkentést ígértek, mégis emelkedik az adóteher?

A PM azt szeretné elérmi, hogy 2004-ben is a jelenleg alkalmazott adótábla maradjon hatályban. Ez nemhogy adócsökkentést, hanem burkoltan adóteher-növekedést jelentene. A változatlan sávok miatt ugyanis az emelkedő keresetek szja-terhelése emelkedne. A valorizációnak nevezett sávkiigazítás elmaradására volt példa a közelmúltban is: 2000-ben az Orbán-kormány idején született ilyen döntés - írja a Világgazdaság.

A tavaly elfogadott törvény szerint szerint január elsejétől két-két százalékkal csökkenne az alsó és a felső sávba tartozó jövedelmek adója. Így a legkevesebbet keresők 20 helyett 18, a legtöbb jövedelemmel rendelkezők 40 helyett 38 százalékos adót fizetnének. Azok, akiknek a jövedelme a középső sávba esik, mérsékléssel számolhattak eddig, itt ugyanis az adókulcs 30-ról 26 százalékra csökkenne.

A még hatályban lévő törvény szerint januártól változnának az egyes adósávok is. A sávhatárokat 150 ezer forinttal emelnék, így az alsó sávba tartoznának még az évi nyolcszázezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkezők is, a középső sáv felső széle pedig másfél millió forintra nőne. Valószínű, hogy ezek a változások sem maradnak meg, ha a PM tervei valóra válnak.

Koalíciós feszültség

A Világgazdaság szerint vegyes megoldás is elképzelhető. Koalíciós politikusokra hivatkozva azt írja a gazdasági lap, hogy a két párt, illetve a pénzügyi és a gazdasági tárca közti lehetséges kompromisszum alapján a törvénynek megfelelően módosulhatnak a kulcsok, ám a sávok nem mozdulnának el annak megfelelően. A megegyezés nem ismert, ám vezető szabad demokraták azt mondták, pártjuk nem hajlandó visszalépni.

A téma azért is koalíciós feszültséget okoz, mert az adócsökkentéssel és -reformmal kapcsolatos kérdések, ígéretek régóta vezető szerepet játszanak az SZDSZ kommunikációjában. A párt az elmúlt év őszén is azzal a megkötéssel fogadta el az idei szja-táblát, hogy egyúttal a jövő évi sávokról és kulcsokról is döntött a parlament.

Amikor az SZDSZ az őt koalíciós partnerétől megkülönböztető témaköröket keresett, az adóügyek mellett az útépítés szerepelt első helyen. Ez abból a szempontból is érdekes, hogy az SZDSZ nehéz helyzetbe kerülhet, ha partnere úgy veti fel a kérdést - amire a Világgazdaság szerint van esély -: válasszanak, útépítés vagy adócsökkentés?