Lehel
17 °C
27 °C

Egy kisebb szja-csökkentés mégis lesz?

2003.08.04. 08:29
Nyolcvan-száz milliárd forint pluszforrást "keres" a Pénzügyminisztérium a jövő évi büdzsében. A szocialistákkal folytatott eddigi tárgyalások alapján úgy kalkulálnak, hogy jövőre a két alsó szja-kulcs csökkenne egy-egy százalékkal. A koalíciós tárgyalások a héten kezdődhetnek.
A szocialisták felkérésére a PM-ben állítólag már egy "megelőlegezett kompromisszum" jegyében folynak a számítások. Eszerint az idei sávhatárok mellett a két alsó kulcsot csökkentenék egy-egy százalékkal.

Egy-egy százalékpontos mérséklés

Ezt azt jelenti, hogy a 650 ezer forintos jövedelemig a jelenlegi 20 helyett 19, míg 1,35 millió forintig 30 helyett 29 százalék adót kellene fizetni. Eredetileg a felső és alsó sávban két-két, a középsőben négy százalékpont lett volna a csökkenés, és emelkedtek volna a sávhatárok is. Ez a verzió - szemben az elfogadott adótábla bevezetésének 112,5 milliárd forintos költségével - mintegy 20 milliárd forintba kerülne.

Emlékezetes, hogy korábban felmerült olyan elvi kompromisszumos lehetőség is, mely szerint mindhárom kulcs csökkenne 1-1 százalékkal. Ennek negyven-ötvenmilliárd forintos költségét azonban a PM vállalhatatlannak tartja.

Védhetetlen kommunikációs hiba

A szocialista pártban védhetetlen kommunikációs hibának tartják, hogy a pénzügyi tárca a kormánydöntést, illetve a politikai megállapodásokat megelőzően látszólag eldöntött kérdésként hozott nyilvánosságra elképzeléseket. Ilyen volt egyebek között a nyugdíjasok 53. heti járandósága kifizetésének időzítése, vagy a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmények ügye.

"Fekete pontot kaphat káderlapjára" László Csaba pénzügyminiszter - fogalmazott a Világgazdaságnak egy vezető szocialista politikus. Azóta az MSZP volt kénytelen - állítják a pártban - a PM bejelentéseit a lakosság felé "nem eszik olyan forrón a kását" alapon, más szociális juttatásokat kedvező üzenetként közvetítve korrigálni.

A személyi jövedelemadóval kapcsolatos koalíciós vita egyébként nem érte váratlanul egyik koalíciós pártot sem. Az már több mint egy hónappal ezelőtt, az első előzetes egyeztetéseken kiderült, hogy a kérdésben nincs konszenzus. A PM-ben és az MSZP-ben egyaránt úgy látják, a többször módosított, ám immáron végleges tervnek mondott jövő évi 3,8 százalékos költségvetési hiány mellett képtelenség a törvényben foglalt adócsökkentés végrehajtása.

Még százmilliárdot keresnek

Úgy tudni, az esetleges minimális szja-csökkentést is beleértve, összesen 80-100 milliárd forintos pluszforrást "keresnek" a Pénzügyminisztériumban. Ennek további tételei: az idén plusz egy-, jövőre plusz kétheti nyugdíjak fedezete, ami mintegy 35 milliárd forintot feltételez, valamint a lakáshitelek adókedvezményének egy még meg nem határozott körben való fenntartása, amely 20-30 milliárd forintot jelentene. Ezek a számok már a PM és a szocialisták között folytatott egyeztetések eredményeként "keringenek" az MSZP-ben.

Az SZDSZ szabadságon

Az egyeztetésekben eddig semmilyen módon nem vett részt az SZDSZ: a liberális párt elnöke és a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár ráadásul a múlt héten egyaránt szabadságon volt. Részben ennek tudják be a szabad demokraták egyes politikusai által kommunikációs hibának minősített "kiszólásokat": míg a központi, az ügyvivő testület egésze által egyhangúlag támogatott stratégia szerint az SZDSZ nem keres forrásokat, és evidenciaként kezeli a tavaly elfogadott 2004-es adótábla bevezetését, addig több politikusa már a tv-üzembentartási díjak, illetve egyes szociális juttatások átalakításával "talált vagy 40 milliárd forintot". Persze más kérdés, hogy ezek közül a javaslatok közül egy sem elfogadható a szocialisták számára.

A héten megkezdődhetnek az első koalíciós egyeztetések, bár a megbeszélés időpontja nagyban függ attól is, milyen "állapotú" büdzsétervezet áll majd rendelkezésre. A kérdés súlyánál fogva mindkét oldalon biztosra veszik, hogy a szakértői szint mellett sor kerül a pártelnökök akár a miniszterelnökkel együtt folytatott tanácskozására is.