Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egykulcsos lehet az szja

2004.02.24. 08:45
Egyszerűsítés és az adóbevételek stabilizálása - egyelőre ez a jelszava az adózási rendszer tervezett kormányzati reformjának. A kiadásokat lefaragó Draskovics-csomag után a költségvetési bevételek újragondolása lehet a következő slágertéma.
A Pénzügyminisztériumon kívül működő civil adó-tanácsadói testület, a szocialista frakció munkacsoportja, a munkaadók és az érdekképviseletek szakértői - ezeket a testületeket hivatalosan kérte fel Draskovics Tibor arra, hogy vegyenek részt az adórendszer jövőbeni irányának megszabásában. Eközben az SZDSZ is dolgozik egy adóreformon, és nyilván a PM-en belül is folynak a számítások. A reformban gondolkodó testületek száma kapcsán úgy tűnhet, lázas munka folyik az adórendszer tárgyában, politikai döntés azonban egyelőre nincs a változás irányáról.

Alapelvek

Egyelőre csak alapelvek fogalmazódtak meg a nyilvánosság előtt, így az adóadminisztráció egyszerűsítésére lehet számítani. Valószínűleg megkerülhetetlenek az adóbeszedés hatékonyságát fokozó jogszabályi változtatások is. Csak 2005-től van esély arra, hogy a lakosságot a leginkább érintő szja-tábla is egyszerűsödjön. Ez azonban minden bizonnyal nem jelenti azt, hogy kisebb adóbevételt vár el a kormány a szektortól. Értesülésünk szerint a szocialisták két irányban gondolkodnak az szja-t illetően: felmerülhet az egykulcsos tábla, illetve az adósávok széthúzása is. László Csaba leköszönt pénzügyminiszter december végén elmondta: tárcájánál kiszámolták, hogy 23 százalékos adókulccsal ki lehetne váltani a jelenlegi háromkulcsos táblát.

A költségvetési kiadásokat visszafogó Draskovics-csomag szerdai lezárásával - úgy tűnik - a szocialisták átcsoportosítják erőiket a bevételi oldal megreformálására: egy-két hét múlva létrejöhet az illetékes munkacsoport, amely a tervek szerint együttműködik majd a "civilekkel". Ezt a csapatot erősítheti a munkaadói és érdek-képviseleti oldal. Tény azonban, hogy túl sok idejük nincs a számolgatásra, hiszen a kormány jogalkotási programja szerint márciusban a parlament elé kellene terjeszteni a törvényjavaslatot.

Leghamarabb 2005-től

Az egyébként a László Csaba hivatali ideje alatt is működő tanácsadói testület összeállított már egy vitaanyagot, amely az adóadminisztráció egyszerűsítési lehetőségeit foglalta össze. A főbb adónemekben fogalmaztak meg ajánlásokat. Így az szja-ban a különböző típusú jövedelmeket terhelő adók lényegi közelítését tartanák fontosnak. Felvetették annak a lehetőségét, hogy 2005-től a vállalkozói jövedelem egységesen, az összevont adóalap részeként adózzon. Ötletszinten napirenden van az is, hogy a havi munkáltatói bevallások negyedévesre változzanak. Döntően a testület nem adócsökkentést, hanem egyszerűsítéseket fogalmazott meg.

A helyi adózással kapcsolatban elképzelhető, hogy a jövőben egységes bevallási rendszer alakul ki az egész ország területén, valamennyi helyi adónemben. Itt azonban egyéb lényegi változtatási javaslatot a civilek nem fogalmaztak meg. Csillag István gazdasági miniszter épp ezen a területen nyitott frontot, amikor azt mondta: a rendszeridegen iparűzési adó felváltását szeretné elérni tárcája, amit úgy kell megoldani, hogy az önkormányzatok forrásai ne csökkenjenek, de a vállalkozások nyereségarányosan járuljanak hozzá a település gyarapodásához. A miniszter beszélt a társasági adó két százalékpontos csökkentéséről is, amit a munkaadók és érdekképviseletek határozott formában szorgalmaznak, s kitér rá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége nemrégiben elfogadott közös nyilatkozata is.

Bár a következő hetekben látványosabb részéhez érhet az előkészítő munka, az idén valószínűleg csak a hatékonyabb adóbehajtás biztosítását szolgáló lépések, valamint az egyszerűbb adófizetést szolgáló intézkedések lépének életbe. A adóterhelést változtató koncepciók - az szja-tábla vagy akár az iparűzési adó rendszere - leghamarabb 2005-től esélyesek a bevezetésre.