Ervin
14 °C
22 °C

Átalányadót vezetnének be?

2004.06.02. 08:16
Jövőre csökkenhet a személyi jövedelemadó középső kulcsa, és nőhet a jövedelemhatár is - legalábbis ez lehet a közös nevező a kormányzó pártok eddig nyilvánosságra került adózási elképzeléseiben. Számítani kell a kedvezmények újragondolására, esetleges jövedelemhatárhoz való kötésére is.
A kisebbik koalíciós párt ahhoz ragaszkodik, hogy a középső, jelenleg 26 százalékos adókulcs 24 százalékosra csökkenjen. Emellett - amint azt legutóbb Csillag István gazdasági miniszter is kifejtette - 2005-re vissza kellene térni ahhoz az állapothoz, hogy az átlagkereset ne csússzon bele a legmagasabb adókulcsba. Ezért a koalíció kisebbik pártjának programjában 2,5 millió forintos évi bevételi határig tartana a középső adósáv.

Átalányadó?

Ennek nem mond ellent Draskovics Tibor pénzügyminiszter múlt heti nyilatkozata sem. Szerinte a 2005-ös költségvetés összeállítása kapcsán a kormány elindítja adócsökkentési elképzeléseit, amelyek célja a bérekre rakódó terhek mérséklése. A terv az, hogy csökkentsék a személyi jövedelemadó terheit, amit esetleg a sávok széthúzásával, illetve a kulcsok mérséklésével lehet elérni. Része az elgondolásnak az is, hogy "az egész szja-rendszer igazságosabb legyen" - ez a kedvezmények újragondolását, esetleg jövedelemhatárhoz kötését jelentheti.

Szabó Lajos, az MSZP képviselője szerint sem szerencsés, hogy az átlagjövedelem a legmagasabb adókulcsba csúszik. Az MSZP a foglalkoztatás bővítését, a versenyképesség javítását és a szociális egyenlőtlenségek mérséklését tartja az adórendszer átalakításában központi kérdésnek - fejtette ki a közelmúltban megrendezett négypárti adóvitában. A nagyobbik kormánypárt nyilvánosan egyelőre nem reagált az SZDSZ felvetésére, amely egyfajta átalányjellegű személyi jövedelemadózást is engedne. Az elképzelés szerint azok, akik lemondanának a kedvezmények igénybevételéről, 30 százalékos, egyetlen adókulccsal is elintézhetnék szja-kötelezettségüket.

Varga Mihály (Fidesz) szerint a személyi jövedelemadó-tábla három-, esetleg kétkulcsos lehet. Álláspontja szerint a jövedelmi típusú adók felől a fogyasztási típusúak felé kellene elmozdulni. Az MDF továbbra is fontosnak tartja a három adókulcs megtartását, és elleneznék az egykulcsos adórendszer kialakítását. A jelenlegi másfél millió helyett 4-5 millió forintnál kellene bevezetni a legmagasabb kulcsot, ami 40 százalék lehetne; míg a középső adókulcsot 16-17 százalékban lenne helyes meghatározni - vélik.