Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Péntekig vallanunk kell

2005.05.17. 13:25
Péntekig kell elkészíteni és postára adni a tavalyi jövedelmek utáni szja-bevallást. A posták tovább tartanak nyitva, és már elektronikusan is lehet adózni. Aki lekési a május 20-i határidőt, akár százezer forintos bírságot is kaphat.

Péntekig kell elkészítenie és postára adnia a tavaly szerzett jövedelméről szóló adóbevallást annak, aki az év elején a munkáltatójának adott nyilatkozatban az önadózást választotta. Évente körülbelül két, két és félmillióan készítik el maguk az szja-bevallásukat, közülük a vállalkozóknak idén is február 15-ig kellett azt postára adniuk.

Jól jár, akinek adótartozása van

A többieket azonban idén új határidővel lepték meg a törvényhozók: az évek óta megszokott március 20-a helyett május 20-ra módosították az adóbevallás határidejét. Ez a változtatás különösen azoknak kedvező, akik tavaly kevesebb adóelőleget fizettek be - vagy akiktől kevesebb adóelőleget vontak le -, mint amennyi az adókötelezettségük lett. Ők ugyanis az új határidőnek köszönhetően tulajdonképpen kéthónapnyi haladékot kaptak arra, hogy adótartozásukat rendezzék, az adót ugyanis a bevallással egyidejűleg kell megfizetni. Május 20-nál tovább viszont senkinek nem érdemes várnia, mivel a késedelmes bevallásért akár százezer forintos bírságot is kiszabhat az APEH.

Nemcsak azoknak célszerű az utolsó napig halasztaniuk az adóbevallást, akiknek fizetnivalójuk van, hanem azoknak is, akik az APEH honlapján megtalálható nyomtatványkitöltő programmal készítik azt el. Ezt ugyanis az adóhivatal rendszeresen frissíti: legutóbb május 9-én újult meg az Abev2005, amely kiegészült az elektronikus bevallás lehetőségét biztosító programmal. Az így kitöltött adóbevallás ugyanis nemcsak kinyomtatva postán adható be, hanem - okmányirodai vagy elektronikus aláírással történt regisztráció után - elektronikus úton, a kormányzati Ügyfélkapun is.

Az államkasszának is megérte a változás

A határidő módosítása nemcsak a kevés adóelőleget fizetőknek kedvező, hanem az államkasszának is. Az adóhivatal ugyanis a nem vállalkozó önadózóknak csak március második felében kezdte postázni a bevallási csomagokat, így ha valaki nem ment el az APEH-hoz a nyomtatványokért, akkor legkorábban április elején adhatta postára bevallását. Vagyis azok, akiknek visszajárt az adóelőleg, alapesetben csak május közepén kaphatták azt meg, de lehetnek olyanok, akik még mindig várnak a pénzükre. Az összeg nagyságrendjét érzékelteti, hogy tavaly már április elejéig csaknem harmincmilliárd forintot utaltak vissza az adózóknak.

A posták május 20-án a szokásosnál hosszabb ideig tartanak nyitva, mivel becslések szerint pénteken legalább kétmillió bevallást adnak postára. A megyeszékhelyeken egy posta este nyolc óráig fogadja az ügyfeleket, míg a főváros különböző kerületeiben 19 posta tart a szokásosnál hosszabb ideig nyitva. Budapesten a Nyugati és a Keleti pályaudvar melletti, valamint a Krisztina körúti és a Fogarasi utcai Tescóban lévő posták éjfélig tartanak nyitva, és éjfélig lesz nyitva a nyíregyháza-jósavárosi posta is.