Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kezdődik az adófrász

2006.02.02. 11:00
Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-ig kell elkészíteniük az szja-bevallásukat, az evás vállalkozásoknak pedig evabevallásukat. Ugyancsak február 15-ig lehet jelentkezni az adóhatósági adómegállapításra, és ez a nap az éves áfabevallás határideje is.
Több mint kilencvenezer evás egyéni vállalkozónak és társas vállalkozásnak kell február 15-ig benyújtani a tavalyi bevételeiről szóló adóbevallást, és befizetnie az adót. További több mint hatszázezer vállalkozónak és áfa fizetésére kötelezett magánszemélynek szja-bevallást kell benyújtani ugyaneddig a napig. Azok, akik önadózók lennének, február 15-ig kérhetik a tavaly bevezetett adóhatósági adómegállapítást (adam) is.

A most benyújtandó bevallások többségét el lehet készíteni az APEH honlapjáról letölthető szoftverekkel. Ehhez először egy keretprogramot kell installálni, majd ezt követően a nyomtatványkitöltő oldalról lehet feltelepíteni az egyes űrlapok kitöltéséhez szükséges szoftvereket.

Eva: egy negyedévnyit kell befizetni

Az evás vállalkozóknak - nemcsak az egyénieknek, hanem a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó társaságoknak is - a 0543-as nyomtatványon kell bevallaniuk a tavalyi adójukat. A számviteli törvény hatálya alá tartozó társaságoknak nem február 15-e, hanem május 31-e a bevallás és a fizetés határideje.

Az evabevallással egyidejűleg be kell fizetni az éves adót is. Tavaly háromszor, az első három negyedév bevétele után kell adóelőleget fizetni, míg most a teljes éves adókötelezettséget kell teljesíteni, vagyis az összes tavalyi bevételük 15 százalékából kell levonni az előlegeket, és befizetni a maradékot. Azok, akik rendesen fizettek előleget, lényegében az utolsó negyedéves bevételük után fizetnek most adót.

Szja, áfa - fizetni kell

A személyi jövedelemadó-bevalláshoz a 0553-as nyomtatványt kell használni. Azoknak, akiknek február 15-ig kell bevallaniuk, és már tavaly is készítettek adóbevallást, már meg kellett kapniuk az APEH-től az adócsomagot. Közülük azoknak, akik már tavaly is internetes programmal készítették a bevallásukat, a nyomtatványt már nem küldték el.

Ha valaki, akinek február 15-ig kell bevallania az szjá-t, és olyan adókedvezményt szeretne igénybe venni, amelyről az igazolást addig nem kapja meg - bár elvileg tegnapig minden papírt meg kellett kapnia -, a kedvezményt nem tüntetheti fel a bevallásban. Ebben az esetben később önellenőrzéssel kérheti az adókedvezményt.

Ugyancsak február 15-ig kell bevallást készíteniük és adót fizetniük azoknak, akik éves áfabevallók. A 2005-ös évről szóló áfabevalláshoz 0565/650/651-es nyomtatványt kell használniuk.

A kényelmesek adamozhatnak

Tavaly óta az APEH kérésre kiszámítja az elmúlt évi jövedelmek után fizetendő személyi jövedelemadót. Ezzel az adómegállapítással elkerülhető az szja-bevallás kitöltése. Az úgynevezett adóhatósági adómegállapításra (adam) az erre jogosultak február 15-ig jelentkezhetnek. Akik ezt az időpontot elmulasztják, azoknak adóbevallást kell benyújtaniuk, legkésőbb május 20-ig.

Az adamot nem mindenki választhatja, az erre nem jogosultak listáját megtalálja ebben a tájékoztatóban. Az adam választásához a 05530-as nyomtatványt kell kitölteni. Ha valaki kéri az adómegállapítást, de nem jogosult arra, azt levélben tájékoztatják erről, és akkor május 20-ig szja-bevallást kell készítenie.