Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Ma még ingyen bevallhatják

2007.05.21. 10:34
Hétfőn éjfélkor jár le az szja-bevallások benyújtásának határideje. Akik nem vallanak, 100 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak. Mindenkinek vallania kell, aki tavaly adóköteles jövedelmet szerzett, és az adóját nem számolja ki sem a cége, sem az APEH. A posták a várható forgalom miatt hosszabb idei tartanak nyitva.

Mivel május 20. idén vasárnapra esett, az adózók kaptak még egy napot, hogy szja-bevallásukat postára adják, személyesen leadják az APEH ügyfélszolgálatain, vagy elektronikusan elküldjék a kormányzati portálon található ügyfélkapu segítségével. Utóbbihoz okmányirodai ügyfélkapus regisztrációra, valamint adóhivatali bejelentkezésre van szükség, így akiknek ilyen még nincs, azoknak marad a hagyományos mód.

Kézzel vagy géppel

A bevallást elkészíthetjük a bevallási csomagban kapott nyomtatványon, vagy az APEH honlapjáról letölthető programmal is (akik e-adózni akarnak, értelemszerűen csak az utóbbi megoldást választhatják). Akik az APEH-szofvterrel töltik ki a bevallást, azok is benyújthatják azt kinyomtatva postán, vagy személyesen az adóhivatalban. Azoknak, akik a bevallási csomagban lévő borítékban adják fel a nyomtatványt, ma éjfélig fizetniük sem kell a levél feladásáért.

Akik a hétfői határidőt lekésik, év végéig még a normál, 0653-as nyomtatványon adhatják le a bevallásukat. Őket azonban 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal lehet büntetni (akárcsak azokat, akik nem adják le a bevallást). Akik hibásan töltik ki a bevallást, azok legfeljebb 10 ezer forintos bírságot kaphatnak, de ha idejében – az adóhivatal munkatársainál hamarabb – észreveszik a hibát, ezt is megúszhatják egy önellenőrzéssel.

Nemcsak vallani, fizetni is

A 0653-as nyomtatványt, amelyen nemcsak a személyi jövedelemadóról nyilatkozunk, hanem az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, az egészségügyi hozzájárulásról, a járulékokról, de az egyéni vállalkozók még a különadójukról is, mindenkinek ki kell töltenie, aki adóköteles bevételt szerzett 2006-ban, és korábban nem választotta az adóhatósági vagy a munkáltatói adómegállapítást. Bár az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyenek elvileg február 15-ig kell szja-bevallást leadniuk, idén még ők is a 0653-as nyomtatványon pótolhatják a mulasztást.

Május 21. nemcsak az adóbevallás benyújtásának, hanem az adó megfizetésének a határideje is. Így azok, akiktől kevesebb adóelőleget vontak le, mint amennyi adót fizetniük kell, a bevallási csomagban lévő sárga csekken – jól nézzék meg, melyiken, van egy az egészségügyi hozzájárulásra és egy az szja-ra – szintén ma éjfélig fizethetik meg a különbséget. Azok is ráérnek most fizetni, akik korábban adták fel a bevallást, elkerülendő a mai tolongást a postákon.

Tumultus várható

Az előző évek tapasztalatai és az erre az évre megváltozott jogszabályok miatt arra lehet számítani, hogy ma délután is tömegek lesznek a postahivatalokban. Mivel idén már nem köteles a munkaadó elkészíteni a munkavállalók szja-bevallását, várhatóan a tavalyinál sokkal több önbevallás érkezik az adóhivatalba.

Már május elejéig a tavalyinál csaknem félmillióval több, 1,8 millió bevallást nyújtottunk be, de az APEH összesen több mint 4 millió csomagot küldött ki az adózóknak. A két szám különbsége alapján arra lehet számítani, hogy hétfőn hatalmas tumultus lesz a postákon, és talán az adóhivatalban is.

A posta hosszabbít

Az APEH ma nem készült rendkívüli nyitva tartással – pénteken viszont a szokásostól eltérően minden ügyfélszolgálatuk nyitva volt, méghozzá este hatig –, és mivel egységes nyitva tartási idő sincs az adóhivatalnál, van, ahol csak délután 3-ig, máshol este 6-ig fogadják ma az ügyfeleket. Az ügyfélszolgálatok elérhetőségeit és nyitvatartási idejét az APEH honlapján itt találja meg.

A postahivatalok viszont a megszokott módon, a postai szakzsargon szerint megerősített szolgálattal várják a mai adóbevallási rohamot. A szokottnál tovább tartanak nyitva Budapesten a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál lévő posták, így azokban, valamint a Fogarasi úti Tescóban lévő, egyébként is nonstop postán éjfélig lehet feladni a bevallásokat. Szintén éjfélig lesz nyitva Nyíregyháza-Jósavárosban a postamesterség – közölte honlapján a Magyar Posta.

Az éjfélig nyitva tartó posták mellett minden megyeszékhelyen nyitva lesz egy postahivatal – az 1-es vagy a 2-es számú – este nyolcig. Ezek listája a Magyar Posta honlapján olvasható. A posta arra számít, hogy csak a mai napon 1 millió darab bevallást adunk fel, ezért azt ígérik, hogy a postákon lehetőség szerint minden ablakot nyitva tartanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!