Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma még ingyen bevallhatják

2007.05.21. 10:34
Hétfőn éjfélkor jár le az szja-bevallások benyújtásának határideje. Akik nem vallanak, 100 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak. Mindenkinek vallania kell, aki tavaly adóköteles jövedelmet szerzett, és az adóját nem számolja ki sem a cége, sem az APEH. A posták a várható forgalom miatt hosszabb idei tartanak nyitva.

Mivel május 20. idén vasárnapra esett, az adózók kaptak még egy napot, hogy szja-bevallásukat postára adják, személyesen leadják az APEH ügyfélszolgálatain, vagy elektronikusan elküldjék a kormányzati portálon található ügyfélkapu segítségével. Utóbbihoz okmányirodai ügyfélkapus regisztrációra, valamint adóhivatali bejelentkezésre van szükség, így akiknek ilyen még nincs, azoknak marad a hagyományos mód.

Kézzel vagy géppel

A bevallást elkészíthetjük a bevallási csomagban kapott nyomtatványon, vagy az APEH honlapjáról letölthető programmal is (akik e-adózni akarnak, értelemszerűen csak az utóbbi megoldást választhatják). Akik az APEH-szofvterrel töltik ki a bevallást, azok is benyújthatják azt kinyomtatva postán, vagy személyesen az adóhivatalban. Azoknak, akik a bevallási csomagban lévő borítékban adják fel a nyomtatványt, ma éjfélig fizetniük sem kell a levél feladásáért.

Akik a hétfői határidőt lekésik, év végéig még a normál, 0653-as nyomtatványon adhatják le a bevallásukat. Őket azonban 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal lehet büntetni (akárcsak azokat, akik nem adják le a bevallást). Akik hibásan töltik ki a bevallást, azok legfeljebb 10 ezer forintos bírságot kaphatnak, de ha idejében – az adóhivatal munkatársainál hamarabb – észreveszik a hibát, ezt is megúszhatják egy önellenőrzéssel.

Nemcsak vallani, fizetni is

A 0653-as nyomtatványt, amelyen nemcsak a személyi jövedelemadóról nyilatkozunk, hanem az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, az egészségügyi hozzájárulásról, a járulékokról, de az egyéni vállalkozók még a különadójukról is, mindenkinek ki kell töltenie, aki adóköteles bevételt szerzett 2006-ban, és korábban nem választotta az adóhatósági vagy a munkáltatói adómegállapítást. Bár az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyenek elvileg február 15-ig kell szja-bevallást leadniuk, idén még ők is a 0653-as nyomtatványon pótolhatják a mulasztást.

Május 21. nemcsak az adóbevallás benyújtásának, hanem az adó megfizetésének a határideje is. Így azok, akiktől kevesebb adóelőleget vontak le, mint amennyi adót fizetniük kell, a bevallási csomagban lévő sárga csekken – jól nézzék meg, melyiken, van egy az egészségügyi hozzájárulásra és egy az szja-ra – szintén ma éjfélig fizethetik meg a különbséget. Azok is ráérnek most fizetni, akik korábban adták fel a bevallást, elkerülendő a mai tolongást a postákon.

Tumultus várható

Az előző évek tapasztalatai és az erre az évre megváltozott jogszabályok miatt arra lehet számítani, hogy ma délután is tömegek lesznek a postahivatalokban. Mivel idén már nem köteles a munkaadó elkészíteni a munkavállalók szja-bevallását, várhatóan a tavalyinál sokkal több önbevallás érkezik az adóhivatalba.

Már május elejéig a tavalyinál csaknem félmillióval több, 1,8 millió bevallást nyújtottunk be, de az APEH összesen több mint 4 millió csomagot küldött ki az adózóknak. A két szám különbsége alapján arra lehet számítani, hogy hétfőn hatalmas tumultus lesz a postákon, és talán az adóhivatalban is.

A posta hosszabbít

Az APEH ma nem készült rendkívüli nyitva tartással – pénteken viszont a szokásostól eltérően minden ügyfélszolgálatuk nyitva volt, méghozzá este hatig –, és mivel egységes nyitva tartási idő sincs az adóhivatalnál, van, ahol csak délután 3-ig, máshol este 6-ig fogadják ma az ügyfeleket. Az ügyfélszolgálatok elérhetőségeit és nyitvatartási idejét az APEH honlapján itt találja meg.

A postahivatalok viszont a megszokott módon, a postai szakzsargon szerint megerősített szolgálattal várják a mai adóbevallási rohamot. A szokottnál tovább tartanak nyitva Budapesten a Keleti és a Nyugati pályaudvarnál lévő posták, így azokban, valamint a Fogarasi úti Tescóban lévő, egyébként is nonstop postán éjfélig lehet feladni a bevallásokat. Szintén éjfélig lesz nyitva Nyíregyháza-Jósavárosban a postamesterség – közölte honlapján a Magyar Posta.

Az éjfélig nyitva tartó posták mellett minden megyeszékhelyen nyitva lesz egy postahivatal – az 1-es vagy a 2-es számú – este nyolcig. Ezek listája a Magyar Posta honlapján olvasható. A posta arra számít, hogy csak a mai napon 1 millió darab bevallást adunk fel, ezért azt ígérik, hogy a postákon lehetőség szerint minden ablakot nyitva tartanak.