Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mindjárt lejár az szja-bevallási határidő

2008.05.06. 09:21
Vészesen közeledik május 20-a, a múlt évről szóló személyi jövedelemadó-bevallás elkészítésének, beadásának és az esetleges adótartozás megfizetésének határideje. A múltbeli tapasztalatok alapján sok százezren az utolsó pillanatokra hagyják a bevallás benyújtását.

Már csak két hét áll rendelkezésére annak a több százezer magánszemélynek, akik eddig még nem küldték el akár papíron, akár elektronikus úton a 2007-es évre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallásukat az APEH-nek. A határidőt pedig érdemes tartani, mert ha május 20-a után adjuk fel a bevallást és késedelmünket nem mentjük ki hihető módon, úgy akár 200 ezer forintnyi mulasztási bírsággal is sújthat minket az állami adóhatóság.

Érdemes az adóhivatal honlapjáról letölteni a keretprogramot és magát a 0753-as jelzésű nyomtatványt is, majd a számítógépen kitölteni a bevallást. Már csak azért is, mert az előlapon jelezni kell: magánszemélyként, egyéni vállalkozói minőségben vagy mezőgazdasági őstermelőként töltik ki a nyomtatványt. (Az egyéni vállalkozók egyébként már február 15-ig el kellett, hogy készítsék a bevallásukat.) Ezt követően a program csak azokat az oldalakat, lapokat engedi megnyitni, amelyet az adott személy kitölthet az előlapon tett jelzés alapján.

Újdonság az is, hogy adott soron állva és a billentyűzeten az F1 gombot megnyomva a kitöltési útmutató arra a sorra vonatkozó része jelenik meg a monitoron. Ha valaki mégis elrontaná a bevallását - akár a személyes adatokban, akár a jövedelmében, adójában vét hibát -, annak nem kell egy másik bevallásában helyesbítenie, illetve önellenőrzéssel javítania a hibát, megteheti a 0753-as bevallás 19-es lapján.

Még egy újdonság

Most először kell számot adni a szolidaritási adónak becézett különadóról is, mégpedig a 0753-07-es lapon.

Nóvum az is, hogy most először az adónk 1+1 százalékáról a nyomtatvány egyik fülén rendelkezhetünk, nem kell feltétlenül papíron felajánlani adónk ezen részét. A hatályos költségvetési törvény rendelkezett arról, hogy ha nem valamelyik egyháznak akarjuk felajánlani az egyik 1 százalékunkat, hanem kiemelt költségvetési előirányzatnak, akkor a meglevő hat ilyen előirányzat közül csak kettőből választhatunk: vagy a gyerekszegénység elleni harcra, vagy a parlagfűmentesítésre adhatjuk oda adónk 1 százalékát.

Ha az derül ki, adótartozása van még a magánszemélynek, azt május 20-ig egyenlítheti ki. Ha viszont valamekkora összegű adót visszaigényelhet, azt a hibátlan bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül adja vissza az APEH.